Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на пазарджишкото село Варвара на протест заради таксите за минерална вода

Настояват за ревизия на общинската администрация в Септември

| обновено на 23.07.17 в 14:43
Снимка: БГНЕС

Жители на пазарджишкото село Варвара протестират срещу работата на ръководството на общинския център Септември заради проблема с увеличената такса за пренос на минарална вода. Над 300 души от селото са подкрепили подписка с искане за пълна ревизия на общинската администрация в Септември. 

Около 100 души се събраха в 12 часа на разклона Варвара-Велинград. 

Протестът за кратко блокира движението, което вече е възстановено.

Протестът е срещу управлението на кмета на община Септември Марин Рачев. На място се образуваха колони от автомобили, които хората пропускаха на всеки 5 минути. 

Мнението на протестиращите:

Напълно подкрепям исканията на гражданите. Протестирам срещу авторитарния режим, който се провежда в общината от общинския кмет, срещу политиката на реваншизъм и омраза, която се води. Искаме ревизия на всички обществени поръчки и пълна ревизия на общината. Ще протестираме до последно, докато ни чуят в София, защото господин общинският кмет отговаря: "Правителството стои зад мен". Искаме да чуем от господин премиера това така ли е.

Това е трета протестна неделя. Вчера се заговори за контрапротест в защита на кмета на Септември Марин Рачев, но към момента контрапростестиращи няма.

Във Варвара успоредно с този протест тече и подписка с искането да бъде направена пълна ревизия на община Септември. Искането, под което до момента има 300 подписа, в понеделник ще бъде изпратено до Сметната палата и до Агенцията за държавна финансова инспекция за проверка на всички обществени поръчки на общината.  

Това потвърди и председателят на инициативния комитет Николай Баташки:

Основен акцент на протеста ни този път е да питаме краде ли се минерална вода от нерегламентирания достъп за търговски заведения в селото и знае ли и бездейства ли за това кметът на общината Марин Рачев.

В началото на юли беше първият протест на жителите на  пазарджишкото село срещу увеличената седем пъти такса за пренос на минерална вода.

Тя беше повишена по предложение на кмета на град Септември Марин Рачев. Според жителите на селото, това ще доведе до скок и на цените на туристическите услуги и ще попречи на развитието на туризма, от който се издържат много семейства в малката родопска община. Те се опасяват и че ще намалеят посещенията в обществените къпални в селото, тъй като рязко ще се повиши и цената на билета .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна