Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия разчита на помощ от България в преговорния процес за присъединяване към ЕС

Снимка: МВнР

На среща в Белград българският министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди със сръбския правосъден министър Нела Кубурович трудностите по ключови преговорни глави "Съдебна система и основни права" и "Правосъдие, свобода и сигурност". Благодарим за помощта, която ни предлагате. Всеки опит ни е от полза, заяви Кубурович.

Захариева посъветва сръбския правосъден министър, че най-важно е да се координира с институциите, тъй като в случая с двете преговорни глави в Сърбия е необходимо съдействие от близо 50 ведомства. Тя разказа за Съвета за съдебна реформа, който Захариева, като правосъден министър /в кабинета "Борисов 2"/, създаде в началото на миналата година, където с участие на представители на всички институции и професионални организации на магистрати бяха подготвени двата пакета с изменения в Закона за съдебната власт и изменението в Наказателно-процесуалния кодекс. Кубурович сподели, че и тя при всяко законодателна инициатива се консултира с представители на гражданското общество.

Екатерина Захариева е поканила Нела Кубурович в София на неформалното заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи във формат ЕС и Западни Балкани, което ще се проведе на 25-и октомври, съобщават от МВнР.

Захариева е на двудневно посещение в Сърбия, за да представи приоритетите на Българското европредседателство с фокус върху интеграцията на страните от региона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна