Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският Конгрес прие с голямо мнозинство новия пакет санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея

| обновено на 26.07.17 в 12:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на представителите на американския Конгрес прие с голямо мнозинство законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. Това стана въпреки възраженията на президента Доналд Тръмп, отбелязват световните информационни агенции.

Документът е приет с 419 гласа "за" и три – "против". Сега той трябва да бъде одобрен и от Горната камара, преди да отиде при президента, който може да го подпише или да му наложи вето. От Белия дом заявиха, че проучват законопроекта.

Документът ще направи за американския държавен глава по-трудно премахването на санкции срещу Москва. Именно това е била и целта на конгресмените, които са обединили новите санкции в общ комплекс от наказателни мерки, които включват също Иран и Северна Корея.

Междувременно Тръмп заяви, че Иран трябва да спазва условията по споразумението за ядрената програма иначе ще си навлече "големи проблеми", предаде Ройтерс. Американският президент направи това изказване на митинг в Йънгстаун, щата Охайо.

По-рано той се срещна във Вашингтон с ливанския премиер Саад Харири, когото похвали за усилията на страната му да приема сирийски бежанци. Тръмп обеща, че САЩ ще продължат подкрепата си за Ливан.

От руска страна заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че новите американски санкции срещу Русия не оставят място за подобряване на отношенията между двете страни. По думите му, с приемането на нови ограничения връзките между Москва и Вашингтон навлизат в неизследвани води.

Русия многократно е предупреждавала САЩ, че ще отвърне на подобни враждебни действия
, подчерта заместник-министърът. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна