Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО-ДПМНЕ иска и извънредно заседание на парламента

Македонското правителство реши Заев да подпише договора за добросъседство с България

Заев обяви, че парафирането ще стане на 1-ви август

| обновено на 27.07.17 в 00:46
Снимка: БТА

Текстът на проекта на договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, който се очаква да бъде подписан от премиерите на двете страни на 1 август в Скопие, беше разпространен тази вечер от Министерството на външните работи. Договорът обхваща 6 страници и съдържа 14 члена.

Tочка 5 от член 11-и на документа гласи, че Република Македония потвърждава, че нищо от нейната конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните  работи на Република България, с цел защита на статута и правата на лица, които не са македонски граждани.

В член 11-и се посочва още, че България и Македония няма да предприемат, подтикват или поддържат неприятелски действия една спрямо друга. Няма да допускат териториите им да бъдат използвани за подривни, сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността действия. България и Македония няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга. Имат право да защитават правата и интересите на своите  граждани на територията на другата страна. И ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на двустранните отношения.

В член 8-и се посочва, че в срок най-късно до 3 месеца от влизането в сила на договора за добросъседство ще бъде създадена Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси. Тя трябва да допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития. Тази комисия ще представя всяка година пред правителствата на България и Македония доклади за своята работа.

Двете страни ще организират съвместни чествания на  общи исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности.

Договорът, с който България се ангажира да помогне на Македония да изпълни критериите за членство в Европейския съюз и НАТО, ще бъде подписан в  два оригинални екземпляра,  всеки един на официалните езици на Договарящите се страни - български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста ще имат еднаква сила.

Вчера македонското правителство прие Доклада за състоялите се преговори и съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България, съобщи македонската правителствена пресслужба, цитирана от агенция МИА.  Правителството взе решение, с което определя премиера Зоран Заев да подпише договора. Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ настоя за извънредно заседание на парламента във връзка със съобщението. Депутатът от тази партия Илия Димовски заяви, че парламентът трябва да реши дали договорът трябва да бъде подписан в тази форма. Според неговата партия договорът е вреден за Македония и може да влоши отношенията между двете страни. Според Димовски, ако в текста не бъдат внесени измененията, предложени от ВМРО-ДПМНЕ, той може да даде законово основание на България "да стопира движението на Република Македония към ЕС" при всяко отваряне или затваряне на някоя от преговорните глави. 

За съжаление, отделни кръгове в съседство вече нескрито и триумфално обявяват това, каза Димовски.

Договорът няма да бъде подписан на 2 август - Илинден, а на предния ден в сградата на правителството в Скопие, съобщи македонският премиер Зоран Заев:

Планираме да го подпишем на 1 август. Щом е на 1 август, вероятно ще е в Скопие, защото 2-ри август се чества на няколко места, между които и на Мечкин камък.

Заев беше категоричен, че предвидените в документа права и задължения за двете страни са напълно реципрочни:

Всяка от договорните страни има право да защитава интересите на своите поданици на територията на другата договорна страна.

Този договор по никакъв начин няма да бъде такъв, че да попречи на билтералните и мултилитералните договори, в които участват договорните страни. Абсолютно има реципрочност и на права, и на обвързаности на двете договорни страни.

Премиерът Бойко Борисов заяви на вчерашното заседание на правителството, че подписването на договора е израз на желанието на България да изгради модерни добросъседски отношения, основани на европейските ценности. Това става ясно от стенограмата на заседанието. Борисов е отбелязал, че в продължение на години няколко български правителства от целия политически спектър са били ангажирани в преговорите, отстоявайки българския национален интерес. Според него, посещението на Заев в София и изразената позиция към общата история е първата крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите.  Европейският съюз оцени договора като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива за Република Македония, допълва премиерът. Той отбелязва още, че с подписването на договора ще бъде отворена нова страница в отношенията между двете страни и ще се установят отношения на сърдечни приятелства.

България и Македония ще проведат обща церемония за честването на Илинденско-Преображенското въстание в Скопие. Премиерът Борисов заявява, че се очаква след подписването на договора да се предприемат реални действия от страна на властите в Република Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към Република България.

Във вторник държавният глава на Република Македония Георге Иванов призова правителството да обяви текста на договора преди подписването на документа. Според него по този начин трябва да бъде преодоляна липсата на прозрачност, която предизвиква негативни коментари и загриженост в обществото.

Този договор дава наистина възможност за подобряване на отношенията и историята да ни обединява, а не да ни разединява, коментира министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя отбеляза все пак, че е реалистично да се очаква процесът на сближаване да бъде дълъг. Министър Захариева ще говори още по темата днес, след 8,30 ч. в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна