Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тагарев: Аз лично бих отишъл към рестартиране на процедурата за новите бойни самолети

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС
  Според бившия началник на Института по отбрана Тодор Тагарев процедурата за закупуване на нов изтребител трябва да започне отново. Това мнение той изрази пред парламентарната комисия, която проверява продедурата по закупуване на нова боен самолет. Тагарев каза още, че не е имало напрежение между Института и военновъздушните сили по времето, когато бяха оглавявани от Румен Радев. За подобно напрежение, на предишно заседание на комисията, намекна бившият военен министър Николай Ненчев. Тагарев посочи, че трябва да се търси оферта за изтребител за самостоятелно патрулиране.

Аз лично бих отишъл към рестартиране на процедурата, включително със залагане на повече самолети. Въобще не е логично сега да сключим договор за 8, а след 5-6 години да преговаряме за още 8, защото няма да преговаряме за други 8, а ще преговаряме за същия тип самолети. Безумно е да вземем да експлоатираме 8 самолета от един тип и 8 от друг тип. Това е много тежко.

Бившият служебен министър изтъкна че многоцелевите изтребители са по-скъпи от прехващачите и закупуването на по-малък брой такива би означавало и по-малко летателни часове за пилотите.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна