Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Пакистан подаде оставка, след като Върховният съд разпореди отстраняването му

| обновено на 28.07.17 в 15:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Пакистан Наваз Шариф подаде оставка, след като Върховният съд на страната го обяви за негоден да заема поста и разпореди корупционно разследване на семейството му заради обвинения в корупция.

Той вече не отговаря на условията да бъде почетен член на парламента и е отстранен от поста министър-председател, заявиха от  Върховния съд.

От кабинета на Шариф обявиха, че премиерът се оттегля, въпреки че има сериозни възражения за съдебния процес.

Съдът изненадващо отстрани от длъжност и финансовия министър Исхак Дар, който е един от най-близките сътрудници на Шариф. По време на мандата на Дар пакистанската икономика постигна най-бързия си растеж за последното десетилетие.

Опозицията приветства решението на съда. Пакистанският съд накара премиера да отговаря. Премиер беше попитан как активите му и активите на децата му са се увеличили милиони пъти по време на мандата му. Днес е победа за Пакистан, заяви Фауад Чаудри от опозиционната партия Техрик-е-Инсаф (Движение за спарведливост).

Партията на Шариф Пакистанска мюсюлманска лига има мнозинство в парламента и се очаква да излъчи нов премиер, който да заема поста до изборите следващата година. Министърът на информацията в правителството на Шариф Марям Оранзеб подчерта, че лидерската позиция на Шариф няма да изчезне.

Няма значение кой ще стане министър-председател. Премиерът в сърцата на пакистанския народ винаги ще бъде Мухамад Наваз Шариф. Той е премиер за трети път и няма нужда от поста на министър-председател. Мухамад Наваз Шариф е исторически факт, икона, която не може да бъде спряна да служи на пакистанския народ, посочи Оранзеб.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна