Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Муса Ахмед остава в ареста

| обновено на 02.08.17 в 17:10
Снимка: БГНЕС

Ахмед Муса Ахмед остава в ареста. Пазарджишкия окръжен съд отказа да уважи искането му за промяна на мярката му за неотклонение от постоянен арест в по-лека. Мотивите на магистратите са, че Ахмед Муса може да използва познанствата си в чужбина и да се укрие или да извърши друго престъпление. Ислямският проповедник, който има и друго "висящо“ дело, е в пазарджишкия следствен арест от 2 години и 9 месеца. Той и останалите 13 негови поддръжници са обвинени в проповядване на идеите на ИДИЛ и призив към джихад.

По-рано днес на видеостена бяха показани част от проповедите на Ахмед Муса Ахмед, които той е публикувал в социалните мрежи. На записите се вижда Ахмед, който пламенно проповядва на турски език, а пред него е знамето на "Ислямска държава".

На всички проповеди той е облечен в бяло и назидателно, сочейки с пръст към камерата, призовава мюсюлманите да се върнат към корените на "истинската вяра" - салафизма. Според превода той призовава поддръжниците си да заемат бойни позиции под ислямското знаме.

В съдебната зала Ахмед потвърди, че това са файлове от неговия компютър, които той е публикувал в социалните мрежи през 2014 година.

Призивите към война Ахмед определи като грешки в превода. Що се отнася до знамето на "Ислямска държава", което присъстваше на всички файлове и под което трябва да стои всеки мюсюлманин, поддръжниците на Ахмед, също обвиняеми, обясниха:

Това знаме съществува преди идването на пратеника. Това ни е вярата, това ни е убеждението.

Следващото заседание е насрочено за 27 септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна