Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хеликоптер се включи в гасенето на пожара до бургаското село Изворище

Няма пострадали хора и опасност за жителите на близките села

| обновено на 05.08.17 в 20:15
Снимка: БГНЕС

Над 100 души от Бургас и близките общини - пожарникари и горски служители, се борят с огнената стихия, която гори край града. Три са огнищата - около селата Изворище, Миролюбово и кв. Банево.

Огънят е запален умишлено. Това разказаха и местни жители, коментираха неофициално от институциите, които са видели как той избухва на три места в гората край Изворище по-рано днес през деня.

Военен вертолет помага на бургаските огнеборци за гасенето на пожара, избухнал в иглолистна гора между бургаските села Изворище, Миролюбово и Банево. Той пристигна по заповед на  премиера Бойко Борисов. Действията се координират от началника Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Няма опасност за населението. Пожарът е локализиран и овладян. Това коментира комисар Васил Василев - началник на Областната дирекция на Пожарната в Бургас.

Хеликоптерът дойде в 18.30ч. Няма опасност за населените места. За мен пожарът вече е овладян и локализиран. Трябва да изгасим това, което все още гори.


Над хиляда декара иглолистни и смесени гори са унищожени. Това поясни директорът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов. Пожарът продължава да гори към селата Миролюбово и Изворище. Най-трудното е това, че гори боровата гора на върха, където не могат да стигнат машините, но към момента успяват да се справят.

Много шофьори са попаднали в задръстване и не могат да стигнат от Слънчев бряг до магистралата, разказа слушателят ни Валентин Атанасов.
Минавам през Рудник, надявам се и на Каблешково още да е спрян потока, образуването на тапи е много опасно.

Огънят може да продължи с часове, каза по-рано кметът на Изворище Тодор Тодоров.
Хората са притеснени, готови са да помагат, но в гориста местност с бор гори трудно може да се влезе вътре да се помага.

Пожарът, който засегна няколко къщи в монтанското село Славотин е локализиран, няма пострадали хора, съобщиха от пресцентъра на МВР. Огънят е тръгнал от стърнища и ниски треви, но се е разпространил бързо поради силния вятър. В една от засегнатите къщи е имало хора, но те успели навреме да излязат и не са пострадали. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна