Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След като Съдът върна на Прокуратурата делото срещу уволнената съдийка

Прокуратурата с протест срещу връщането на делото срещу Румяна Ченалова

Румяна Ченалова
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура ще поиска решението за връщането на делото срещу Румяна Ченалова да бъде отменено, съобщиха от държавното обвинение. По-рано днес стана ясно, че Софийският градски съд /СГС/ е върнал на прокуратурата обвинителния акт срещу уволнената съдийка заради съществено процесуално нарушение. Ченалова е обвинена за това, че като съдия по висящо търговско дело, е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. 

Според съдията по делото срещу Ченалова, обвинителният акт не съдържа ясно и разбираемо обвинение, което да може да се разбере от обвиняемия и от адвоката му. Съдията посочва, че това че обвиняемата е с юридическо образование и има опит като съдия "не освобождава прокуратурата от задължението да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвинение". Освен това съдията уточнява, че в описанията на част от незаконните действия, за които е обвинена Ченалова, има пропуски и неясноти. Съдът все пак смята, че допуснатото нарушение от държавното обвинение е отстранимо.

Софийска градска прокуратура обаче не споделя изложените от съдията мотиви и ще се опита да направи така, че делото в съда да започне по същество.

В началото на декември 2016 г. стана известно, че Ченалова се изправя пред съда по две обвинения - престъпление по служба и за документно престъпление. Тя беше и едно от главните лица в записите от случая "Яневагейт", заедно с бившия председател на СГС Владимира Янева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна