Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакерската група "Двоичните пазачи" успя да получи контрол над сайтове във Венецуела

| обновено на 08.08.17 в 07:42
Снимка: БТА

Хакерската група "Двоичните пазачи" успя да получи контрол над сайтовете на Върховния съд, парламента и Националната избирателна комисия на Венецуела, предаде ТАСС.

Хакерите публикуваха призив за подкрепа на организаторите на нападението срещу военната база в град Валенсия, както и за улични протести срещу действията на правителството на Мадуро.

Контролираният от опозицията венецуелски парламент отказва да признае декретите, издадени от новото всевластно Учредително събрание, свикано от президента Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес. Парламентът реши с единодушие да отхвърли решенията на Учредителното събрание за замяна на главния прокурор с лоялен към правителството магистрат, както и за създаване на "комисия по истината", която ще има необичайно големи правомощия. Мадуро заяви, че новата комисия би трябвало да държи опозиционните лидери отговорни за сегашната вълна от политически размирици, отбелязва Асошиейтед прес.

Следващото заседание на Учредителното събрание, което притежава практически неограничени правомощия, е планирано за днес.

Междувременно във Венецуела продължава издирването на 10 мъже, участвали в нападение срещу военна база. Министърът на отбраната Владимир Лопес заяви, че в издирването се включват и специални части.

Венецуелската опозиция призова за протест в цялата страна срещу правителството на социалистическия президент Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес. Депутати призоваха венецуелците по обед да излязат от домовете и работните си места на улицата и да блокират уличното движение в цялата страна.

Вчера Европейският съюз заяви, че опитът на Мадуро да пренапише конституцията на Венецуела и да свали главния прокурор е намалил вероятността за мирно връщане към демократичния ред, припомня ДПА. Брюксел призова за постигане на решение на политическата криза чрез преговори.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна