Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Петрич ще почистят терените и ще премахнат незконните постройки в ромската махала на града

Снимка: БГНЕС

Огромни нерегламентирани сметища между ромската махала в Петрич и гробищния парк на града, както и десетки незаконно построени бараки констатираха от общинската администрация. Кметът Димитър Бръчков разпореди спешни проверки в квартала.

Заради тоновете отпадъци има опасност от разпространение на зарази, тъй като в повечето незаконни постройки в района се отглеждат животни. Кметът е разпоредил почистване на терените и премахване на  незаконните бараки. Комисия  ще проверява колко са незаконно пребиваващите в махалата, каза още  Бръчков:

Ромската махала изключително се увеличи в Петрич. За съжаление нашата информация, това, което имаме и стиковаме и с полицията, е, че има нерегламентирани постройки в близост до гробищния парк и немалко жители не на община Петрич, които са дошли и са се заселили в махалата. Така че на тази проверки целта е именно да установим и това да имаме една реална преценка за ситуацията в момента.

Освен рестриктивните мерки започва и благоустрояване на ромската махала. Тази година ще бъде направена канализация на основната улица и ще започне изграждането на спортни съоръжения:

Това, което предвиждаме в ромската махала, освен това футболно игрище да се изгради, е да има възможност за по-добро структуриране и за евентуално извършване на бъдещи здравни грижи, които ще бъдат разположени в административната сграда на Общината, която е в ромската махала, посочи Димитър Бръчков.

Социалните услуги ще бъдат обвързани с образователни мерки, като амбицията на Община Петрич е да задържи децата от ромската махала в училище. Освен това в квартала ще има и читалище.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна