Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 са жертвите на влаковата катастрофа в Египет

| обновено на 12.08.17 в 18:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

42 души са жертвите на вчерашната влакова катастрофа в Египет. Ранените са 133, съобщи здравното министерство на страната. При инцидента два пътнически влака се сблъскаха челно в крайбрежния град Александрия.

Стоях на покрива, когато видях катастрофата на двата влака. Те се издигнаха във въздуха, сформирайки пирамида при сблъсъка. Това е чиста небрежност, по чия вина е? Как може да загинат толкова много хора? Искам да знам дали е заради небрежност от страна на транспортните власти или е по вина на шофьора, разказа очевидка на инцидента.

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси нареди разследване на катастрофата. Причината за нея все още не е ясна, като според първоначалнитете доклади влакът, идващ от египетската столица Кайро се е движел с превишена скорост влак, когато се е блъснал в задната част на другия влак, пътуващ от Порт Саид и спиращ точно в този момент.

Спасителните екипи продължават да претърсвват останките от композициите за оцелели, както и разчистват релсите, тъй като заради вагони е парализиран целия железопътен трафик  в Северен Египет.

Засаждах посеви по полето, когато единият влак спря и тогава дойде и вторият! Беше като бомба! Крещяхме с пълно гърло, за да може целият град да чуе и да дойде да помогне. Труповете имаше навсякъде, а ние докарахме камионите си, за да транспортираме ранените по болниците. Ако бяхме изчакали линейките, то повечето щяха да умрат, тъй като колите дойдоха часове по-късно,  разказа Ум Абдалах, живееща в района на инцидента.

Исках да помогна, защото при следващата катастрофата с влак може баща ми, майка ми или братя ми да са в него. Ние помагаме, така че Бог може да ни помогне, когато е наш ред в такива трудни времена
, подчерта Реда Ахмед, станал също пряк свидетел на катастрофата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна