Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шулц: Мисля, че все още имам добри шансове да оглавя следващото германско правителство

Снимка: БГНЕС

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц изрази увереност, че може да победи канцлера Ангела Меркел на парламентарните избори на 24 септември, въпреки голямата преднина на Християндемократическия съюз в социологическите проучвания, предаде Асошиейтед прес.

Мисля, че все още имам добри шансове да оглавя следващото правителство, заяви Шулц пред Цет Де Еф. По повод рекордно ниската безработица, балансираният бюджет и силната икономика той допълни: Германия се справя добре, но това не означава, че всички германци се справят добре!

Шулц отбеляза, че оглавяваните от него социалдемократи са коалиционен партньор на Меркел в правителството и заслугите за успехите не би трябвало да се приписват само на нея.

Според оповестено днес проучване на социологическата агенция "Емнид" социалдемократите са увеличили подкрепата си с един пункт до 24%, а поддръжката за консерваторите на Меркел остава непроменена на 38%. Трета по популярност е партия "Левите" с 10 на сто, следвана от популистката "Алтернатива за Германия" и либералната Свободна демократическа партия - с по 8 на сто. Рейтингът на Зелените е 7 процента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна