Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките власти продължават да се борят с пожарите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

И днес продължи борбата с огнената стихия в Гърция. До Атина обявиха бедствено положение, както и на остров Закинтос. На други места в страната пожарните огнища са овладяни или поне частично ограничени.

Със самолети и хеликоптери по въздух гасят пожара, който е с фронт над 25 километра. Пожарникари, доброволци и сили на армията се опитват да ограничат стихията. Това, което беше спасено в последните часове, има опасност да изгори, защото се засили вятъра и посоката на огъня също се променя. Все пак има овладяни напълно огнища, но те се разпалват от вятъра.

Властите взеха мерки и няма риск за живота, както на жителите, така и на туристите. Все още не позволяват евакуираните жители да се завърнат по домовете. Затворени са и пътищата, които преминават през района на огъня. Изпепелени са гори, къщи. Гъстият дим от пожарите вятърът отнесе дори до остров Крит.

На остров Закинтос няма евакуирани. Туристите си продължават почивката, но планинските райони горят вече няколко дни. Според министъра на правосъдието подпалвачите действат по план. Едновременно се появиха 15 пожара от всички страни на острова. Целта е да се компрометира страната пред туристите и да се създаде напрежение.

Властите се страхуваха, че ще има опит за провокаци и на днешния голям празник Успение Богородично. Под силна охрана бяха всички църкви и манастири. Нямаше инциденти. Не само гърците, но и много чужденци бяха на празничната литургия, която в Гърция е много тържествена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна