Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска градина в Луковит ограничава приема заради случаи на хепатит

Снимка: БГНЕС

След епидемичния взрив от хепатит в квартал "Изток" в Луковит това лято детската градина в квартала няма да приема деца, които са били контактни със заболели.

Броят на заболелите от остър вирусен хепатит А деца на възраст от 1 до 15 години в квартал "Изток" в Луковит вече е 66. Всички са настанени в инфекциозното отделение на Ловешката болница. Оформени са 39 семейни огнища.

В почти 80% от тях заболелите са поне двама. От РЗИ - Ловеч са извършили три проверки и са проучили всички случаи за установяване на контактните. За ограничаване на разпространението на заразата са предприети противоепидемични действия заедно с Община Луковит и общопрактикуващите лекари в града.

Разпоредена е дезинфекция в домовете на болните и на определени обществени места, както и да се осигури редовно сметоизвозване, почистване и измиване на съдовете за събиране и съхранение на битови отпадъци в квартала.

С цел предприемане на съответните действия в хранителните обекти и обектите за търговия с храни на територията на Луковит е изготвено писмо до Агенцията по безопасност на храните в Ловеч.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени