Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на продажбите на дребно във Великобритания през юли

Снимка: БГНЕС

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха малко по-силно от очакваното повишение през юли, но след низходяща ревизия на данните за юни и след като през второто тримесечие те отбелязаха доста добър растеж, показват данни на официалната статистика ONS, които сякаш потвърждават, че високата инфлация и по-слабият растеж на заплатите продължават да тежат върху потребителските разходи.

Обемът на продажбите на дребно нараства през юли с 0,3% на месечна база при прогноза за малко по-скромно повишение с 0,2%, но след солидна низходяща ревизия на данните за юни до повишение с 0,3% спрямо предишна оценка на ONS за техен растеж с 0,6 на сто.

Растежът на продажбите на дребно през юли на годишна база се забави рязко до 1,3% (спрямо юли 2016-а) от 2,8% месец по-рано (ревизия от 2,9%), докато очакванията бяха за повишение с 1,4 на сто.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова се повишиха на месечна база с 0,5% след растеж с 0,6% през юни (низходяща ревизия от скок с 0,9%), като на годишна база растежът в търговията на дребно без горивата се забави през юли до 1,5% от 2,8% през предходния месец (ревизия от повишение с 3,0%).

Въпреки низходящата ревизия на данните за юни, търговията на дребно през второто тримесечие се увеличи с 1,5%, потвърждавайки предишната оценка на ONS, като това е най-добрият растеж от третото тримесечие на 2016-а година. За трите месеца до края на юли обаче растежът на продажбите на дребно се забави до 0,6% от 1,5% през периода април - юни.

Днешните смесени данни (по-добри за юли, но по-слаби за юни) сякаш предполагат, че британските домакинства продължават да изпитват проблеми от високата инфлация и по-сдържания растеж на заплащането на труда. Оповестени в сряда официални данни показаха, че реалните доходи през второто тримесечие (отчитайки инфлацията) се понижиха с 0,5% спрямо същия период на 2016-а година, влошавайки се за второ поредно тримесечие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна