Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на еврото след притеснения в ЕЦБ относно негово поскъпване в бъдеще

Еврото се понижи рязко към триседмично дъно спрямо американския долар, след като беше оповестена стенограма от последното заседание на ЕЦБ, проведено на 20-и юли, която показа, че централните банкери са били притеснени от прекомерно засилване на единната валута в бъдеще.

Изразиха се опасения относно евентуална прекомерна реакция на финансовите пазари, особено по отношение на нивата на еврото на валутния пазар, ако бъде взето решение за корекция в досегашните насоки за паричната и лихвена политика в бъдеще, се посочва в протоколите от заседанието на ЕЦБ, проведено през миналия месец. На срещата през юли е била дискутирана възможността за подобна промяна в бъдещите насоки на паричната политика, но именно тези опасения са накарали централните банкери да не вземат решение за подобна промяна, за да не изпратят погрешни сигнали към финансовите пазари.

Според протоколи от това заседание, членовете на ЕЦБ също така вярват, че основната инфлация в еврозоната все още не е показала убедителни сигнали на растеж, като някои от централните банкери са загрижени и относно прекомерно поскъпване на еврото в бъдеще.

Трябва да се има предвид, че ниската инфлация в региона е една от основните причини ЕЦБ да остави без промяна рекордни ниските си лихвени ставки и да не направи промени на агресивната си програма за покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро на месец.

Веднага след като стенограмата от последното заседание на ЕЦБ беше факт еврото задълбочи днешното си понижение към триседмично дъно от 1,1662 долара, след като в началото на търговията поскъпна към 1,1790 нивото в резултат на първоначална обща слабост на зелените пари, провокирана от оповестени снощи протоколи от последното заседание на Федералния резерв.

Еврото е под солиден натиск от продажби и спрямо останалите основни валути, понижавайки се с 0,5% към двудневно дъно от 0,9063 британски лири и към 6-дневни дъна около 128,54 японски йени и 1,1304 швейцарски франка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени