Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократите приветстваха оттеглянето на Стив Банън

Стив Банън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на демократите в Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси определи като добра новина напускането на Стив Банън от поста му на съветник в Белия дом. Тя призова президента Доналд Тръмп да освободи и други хора от администрацията си.

Стив Банън бе ключов стратег на Тръмп. Смята се, че той е един от основните архитекти на слогана от кампанията на Тръмп "Америка на първо място". Сега той се връща в ролята си на изпълнителен директор на консервативния уеб сайт "Брайтбарт", където работеше, преди да се включи в кампанията на Тръмп. Сайтът е известен с крайнодесни коментари и е обвиняван в разпространяване на антисемитски и расистки послания.

По време на престоя си в Белия дом Банън стана известен с битките си за оказване на влияние и опозицията си срещу по-умерените членове на екипа включително и срещу Джаред Къшнър – съпруг на дъщерята на Тръмп Иванка.

Това е поредното напускане на ключов член на администрацията за по-малко от месец. През юли от Белия дом си тръгнаха прессекретарят Шон Спайсър, началникът на кабинета Райнс Прийбъс и директорът по комуникациите Антъни Сакрамучи.

След напускането на Банън лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси разпространи изявление, в което коментира, че това е добра новина, но допълни, че действието не прикрива каква е позицията на самия президент по отношение на белите националисти и техните идеи. Тя каза още, че администрацията не само трябва да се освободи от останалите бели националисти, но и да се отрече от фанатичната идеология, която ръководи решенията й.

След като в началото на седмицата президентът заклейми остро крайнодесните фракции, във вторник той смени тона и обвини двете страни за сблъсъците между крайнодесни и противници на расизма в Шарлътсвил, Вирджиния миналата седмица. По време на насилието там загина една жена – Хедър Хейър.

Междувременно майката на Хейър обяви, че отказва да разговаря с президента. В интервю за Ей Би Си Сюзън Бро каза, че е стигнала до това решение, след като е чула Тръмп да сравнява демонстрантите срещу расизма и белите националисти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна