Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Петрова нива беше отбелязана 114-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Снимка: БГНЕС

Над 5 хиляди родолюбиви българи се събраха в историческата местност Петрова нива за честванията на 114-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Българските политици никога да не забравят драматичното преселение на тракийците. Този трагичен епизод от нашата история е суров урок за цената на свободата, каза в словото си президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който прие почетния строй на представителните армейски части.

След това паметта на загиналите беше почетена с тържествена заря-проверка.

Да не забравяме жертвите, да помним за изоставените домове и имоти на тракийците и да продължим да отстояваме правата си, призова в словото си президента Радев и добави: За мен е чест да бъда с вас в сърцето на Странджа планина в този свят за всеки българин ден. Тук, на историческата Петрова нива, по-силно откъдето и да е, усещаме саможертвения дух на гордите преображенци.


Президентът Румен Радев ще участва в юбилейните чествания на 1100-годишнината от Ахелойската битка в неделя. Възстановката ще се състои на градския стадион в Ахелой. Държавният глава ще се включи в празничното шествие и официалната церемония при паметника на цар Симеон Първи. В научните среди 1100-та годишнина от българската победа срещу Византийската империя при Ахелой тази година ще бъде отбелязана с авторитетна конференция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна