Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тилърсън видя признаци за скорошен диалог със Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призна, че Северна Корея е "проявила сдържаност" след допълнителните санкции, които ѝ бяха наложени от Съвета за сигурност на ООН след тестовете ѝ с балистични ракети през миналия месец, съобщава Франс прес.

Заслужава си да отбележим, че не видяхме нови ракетни изпитания и провокативни действия от страна на Северна Корея след единодушната резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Пхенян демонстрира равнище на сдържаност, каквото не сме виждали досега. Надяваме се, че това е началото, че това е сигналът, който очаквахме. Може би виждаме път към диалог помежду ни в близко бъдеще, каза американският държавен секретар, като уточни, че за да се стигне до диалог, ще са необходими още стъпки от страна на Пхенян.

По-рано днес Съединените щати наложиха санкции на 16 китайски и руски лица и компании, обвинявайки ги в подпомагане на ядрената програма на Северна Корея.

Според американското министерство на финансите въпросните лица и компании помагат на Пхенян да генерира приходи, които използва за създаване на оръжие за масово поразяване и дестабилизиране на региона. По тази причина авоарите им в САЩ бяха замразени, а достъпът до глобалната финансова система бе ограничен съществено.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна