Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примирие в Донбас в началото на новата учебна година

Министърът на отбраната на САЩ е на посещение в Украйна

| обновено на 24.08.17 в 10:39
Джеймс Матис
Снимка: БТА

Участниците в Контактната група за Украйна договориха примирие в Донбас от полунощ на 25-и август. Това съобщи след среща на групата в беларуската столица Минск представителят на Русия в преговорите Борис Гризлов, цитиран от ТАСС. Решението е във връзка с началото на новата учебна година и бе потвърдено от представителя на ОССЕ в контактната група Мартин СайдикВ името на спазването на примирието страните в конфликта в Донбас трябва да осигурят достъп на наблюдателите от специалната мониторингова мисия на ОССЕ в цяла Украйна, отбеляза Сайдик.

Пълномощният представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНП) Денис Пушилин изрази надежда, че примирието ще даде възможност да се премине към уреждане на политическите въпроси.

Междувременно американският министър на отбраната Джеймс Матис и специалният пратеник на Съединените щати за Украйна Курт Волкър пристигнаха в Киев. За днес е насрочена среща на Матис с украинския му колега Степан Полторак. Очаква се шефът на Пентагона да присъства на парада по случай Деня на независимостта на Украйна и да разговаря с президента Петро Порошенко. В навечерието на посещението Порошенко изрази увереност, че срещата с Матис е от голямо значение за укрепването на отбранителните способности на Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна