Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фич": Топ "ААА" рейтингът на САЩ е изложен на риск, ако не бъде повишен таванът на държавния дълг

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" заяви в сряда, че ако властите в САЩ не успеят своевременно да повишат тавана на федералния дълг, това ще накара агенцията да преразгледа рейтинга на САЩ с потенциално негативни последици, съобщава Ройтерс.

Фич, която понастоящем определя най-високия рейтинг на САЩ на ниво от "ААА", посочи в свое изявление, че предоставянето на приоритет на плащанията за обслужване на федералния дълг спрямо другите държавни задължения, при положение че таванът на дълга не бъде увеличен, може да се окаже несъвместимо със статута на най-висок кредитен рейтинг.

Без възможността да емитира нов дълг, американското правителство се очаква да остане без кешови средства вероятно в началото на октомври и да се окаже изправено пред рисковете да не плаща навреме лихвите и главницата по държавния дълг. Трябва да се има предвид, че притеснения на търговците, че Съединените щати могат да не покриват задълженията си, ще разтърсят финансовите пазари по целия свят.

Конгресът все още не е стигнал до споразумение за повишаване на законово установения лимит на държавните заеми, който към момента е на стойност 19,9 трлн. долара, въпреки че министърът на финансите Стивън Мнучин настоява това да се направи в най-скоро време.

Проблемите относно дълговия лимит могат в крайна сметка да има негативни рейтингови последици, тъй като неспособността да се повиши таванът на дълга ще застраши способността на Министерството на финансите да изпълнява дълговите си и други задължения, отбеляза агенция "Фич".

Все още не е ясно как депутатите, които са във ваканция и ще се завърнат на работна на 5-и септември, ще постигнат компромис за повишаване на тавана на дълга, въпреки че републиканците контролират както Белия дом, така и двете камари на американския Конгрес.

Републиканските фискални консерватори вероятно ще окажат подкрепа за вдигането на лимита на дълга в зависимост от мерките за агресивно намаляване на бюджетния дефицит. Все пак е възможно е да се увеличи "чисто" лимитът на дълга, без това да бъде обвързано с други политически мерки, въпреки че може да се наложи да бъде потърсена подкрепа и от депутати от Демократическата партия, се посочва в анализа на "Фич".

Трябва да се има предвид, че по време на предишна криза с тавана на дълга през август 2011 година, агенция "Стандард енд Пуърс" намали топ рейтинга на САЩ и от тогава насам държи кредитния рейтинг на най-голямата икономика в света на ниво от "АА+".

Останалите две водещи агенции – "Фич" и "Мудис" – все още поддържат най-високия рейтинг на САЩ на ниво "ААА". Ако обаче или "Фич", или "Мудис" последват "Стандард енд Пуърс", това може да доведе до сериозни трусове на глобалните финансови пазари, тъй като инвеститорите ще преоценят кредитоспособността на американските държавни ценни книжа.

Според "Фич" икономическото въздействие от спиране на другите разходи, за да се даде приоритет на погасяването на дълга, както и потенциалното навреждане на доверието на инвеститорите относно кредитния рейтинг на САЩ, биха били негативни за американската суверенна кредитоспособност и за топ "ААА" рейтинга на страната, смята водещата кредитна агенция.

Агенция "Фич" обаче добави, че евентуално временно затваряне на дейността на правителството на САЩ няма да има директно влияние върху "ААА" рейтинга, но би подчертало в каква степен политическите разногласия представляват предизвикателство за прогреса по приемането на новия бюджет.

Предупреждението на "Фич" е факт само часове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да прекрати дейността на американското правителство, ако не бъдат намерени средства за изграждането на стената на границата с Мексико.

На митинг в конгресния център на Финикс Тръмп предупреди, че по един или друг начин, ние ще изградим стената с Мексико.

Трябва да се има предвид, че подобна идея беше централна част от неговата предизборна кампания през миналата година, както и настояването, че Мексико ще трябва да си плати за това. Мексиканските власти обаче отхвърлиха възможността да покрият разходите за изграждането на подобна стена, като в същото време Конгресът на САЩ, в т.ч. и редица републиканци, не показаха желание тези разходи да бъдат за сметка на американския бюджет.

Конгресът има време до 30-и септември да одобри бюджета на страната за следващата финансова година, гласувайки и за повишаване на държавния дългов таван, като не е изключено Доналд Тръмп да наложи вето в бюджетния закон, ако той не включва средства за изграждането на стената. Ако Конгресът не одобри увеличаване на тавана на дълга до края на следващия месец, това може да затрудни правителството да плаща своите сметки още през октомври, предизвиквайки по този начин временно прекратяване на неговата работа. Ние ще изградим стената, дори ако трябва да затворим правителството, заплаши Тъмп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна