Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отправя ли се Меркел към рекорден четвърти мандат

Мартин Шулц и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точно месец преди парламентарните избори в Германия изглежда, че победителят е ясен – християндемократите на канцлера Ангела Меркел водят убедително в допитванията с около 38%. Социалдемократите на претендента за канцлерския пост Мартин Шулц се ползват с доверието на близо 23% от имащите право на глас.

Отправя ли се Меркел към рекорден четвърти мандат? Социологическите анкети, а и сравнително вялата предизборна кампания показват, че след 24-ти септември в Берлин не се очаква промяна. Нещата вървят твърде добре за германците, та да развият те някакво дълбоко недоволство към правителството, коментират политическите наблюдатели във Федералната република.

Нещо повече, твърди политологът Геро Нойгебауер: Нито една голяма тема, дори и вътрешнополитическа, не води до сериозен спор между двете големи партии – християндемократите на Меркел и социалдемократите на Шулц. Неговите обещания за повече социално равенство очевидно не влияят на избирателите, което е и разбираемо – германската икономика бележи стабилен растеж, макар и не много висок, а безработицата е рекордно ниска. Дори бежанската тема не води до разпален политически спор. Още повече, след като актуално изследване на фондация "Бертелсман" показва, че мюсюлманите в Германия са все по-добре интегрирани. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна