Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската певица Ясмин Леви ще пее ладино и фламенко за първи път у нас

Снимка: Фейсбук на Ясмин Леви

За любителите на фламенкото, за ценителите на етно музиката и за изследователите на  древните ритми, израелската певица Ясмин Леви ще изнесе своя първи концерт у нас на 21 октомври в Sofia Live Club.

Певицата е емблематична с танго и фламенко интерпретации, и неповторима в изпълненията си на ладино музика. Концертите ѝ в най-големите зали по света, са паметни и разтърсващи. Тя е въздействаща не само с гласа си, но и с визията си. Ясмин Леви е от еврейско-испанско-турски произход, корените ѝ са от Измир. Родена е в Йерусалим през 1975г.  Пее в стиловете ладино, сефарадска музика, фламенко и уърлд.Тя е от музикантско семейство, баща ѝ, Ицхак Исаак Леви е бил "хазан" (на иврит и на езика ладино така се наричат изпълнителите на еврейски молитви в синагогите). Певицата ще пристигне в София с интернационална група музиканти и с богато разнообразие от инструменти. В песните ѝ са използвани виолончело, контрабас, пиано, перкусии, както и персийски фолклорни инструменти като уд, дудук и дарбука, също и типични за Андалусия инструменти, ползвани във фламенко музиката.

Организаторите на концерта ѝ в София подчертават, че е чест за нас артист от такъв ранг да даде своя принос към българската музикална сцена тази есен. "Желанието ни е, колкото се може повече почитатели, да имат шанс да се докоснат до харизмата на Ясмин". Честите оценки за нея като изпълнител са, че е автентична и по библейски фатална. Вероятно това е и една от причините да пресъздаде образа на йерусалимската принцеса Саломе, в последната интерпретация на Националния театър на Великобритания, дело на известния режисьор Yaël Farber. Певицата признава, че това е било голяма промяна в кариерата ѝ, и че се е чувствала далеч от комфортната си зона в началото на репетициите. Естествено, отличните рецензии от страна критиците и публиката, не закъсняват и я опровергават.

Дебютният ѝ диск Romance & Yasmin излиза през 2004 г. Като до момента е издала общо 8 албума. Повечето са испаноезични, но последният от 2017 г. е с песни на иврит, казва се  "Rak Od Layla Echad". Певицата има и дуети с различни уърлд изпълнители, сред които си заслужава да се открои сътрудничеството ѝ с испанката Конча Буйка.

Чуйте откъс от предаването "Чуй света" с музиката на Ясмин Леви

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна