Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът "Харви" отслабна до трета степен

| обновено на 26.08.17 в 12:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът "Харви" отслабна до трета категория, съобщиха от Националния център за ураганите на САЩ.  
Преди това ураганът удари бреговете на американския щат Тексас с ветрове, достигащи 200 км в час. Очаква се с напредване в югоизточните части на щата Тексас ураганът да отслабне още повече.

Имаше опасения, че това може да се окаже най-мощният ураган, връхлитал американското крайбрежие от 12 години насам. Властите предупредиха за застрашаващи живота условия и на някои места наредиха задължителна евакуация.

За период от малко повече от два дни  Харви се трансформира от буря, която дори не попадаше в категорията „тропическа“  до ураган от 4-та степен (при максимална пета) със скорост на ветровете от 209 км/ч. Метеоролозите описaха урагана като „застрашаваща живота буря.“

Заради очакваните катастрофални наводнения Националната служба по метеорология заяви, че части от Тексас могат да останат необитаеми в продължение на седмици.

Хиляди хора изоставиха домовете си по брега и се насочиха към вътрешността на щата. Някои са си тръгнали по-рано от работа, за да се запасят с продукти. Много училища затвориха врати, десетки полети бяха отменени. По местни медии жители казаха, че не искат да мислят с каква гледка ще се сблъскат, след като бурята отшуми.

Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA) призова жителите да си заредят телефоните и да следят публикациите й онлайн. По предполагаемия път на урагана са осигурени вода, храна и вещи от първа необходимост. АП съобщава, че на места в Тексас и съседния щат Луизиана се предлага подслон без заплащане или с намаления за тези, които се евакуират.

Президентът Доналд Тръмп увери губернаторите на Тексас и Луизиана, че могат да разчитат на федерална помощ. В същото време в петък той подписа декларация, с която се обяви бедствено положение в Тексас

Национални телевизионни мрежи планираха прекъсване на редовните си програми за излъчване на среднощно непрекъснато отразяване на бедствието.

Петролната индустрия се принуди да спре дейностите си пред очакваното бедствие, което доведе до спекулации за покачване цената на бензина в цялата страна.

Последното подобно бедствие беше ураганът Уилма от октомври 2005-та, ударил Източното крайбрежие. Тогава загинаха 87 души. През същата година, през август,  друг ураган – Катрина – опустоши Ню Орлиънс и доведе до смъртта на почти две хиляди души. Последният ураган от 4-та степен в Съединените Щати (Чарли) удари Флорида през август 2004 – та.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна