Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън най-бърз в Белгия

Люис Хамилтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британецът Люис Хамилтън с "Мерцедес" спечели състезанието за Голямата награда на Белгия във Формула 1.
В старт номер 200 в кариерата си Хамилтън беше най-бърз на пистата "Спа" и финишира с време 1:24.42.820 час, за да запише трети успех в кариерата си на трасето след 2010 и 2015 година.
Хамилтън заслужи общо 58-а победа и пета за сезона.
Втори на 2.358 секунди финишира Себастиан Фетел (Германия) с "Ферари", а трети на 10.791 секунди се нареди Даниел Рикардо (Австралия) с "Ред Бул".
Фетел остава лидер в генералното класиране след 12 от 20 състезания с 220 точки, следван от Хамилтън с 213 точки и от завършилия пети днес Валтери Ботас (Финландия) с "Мерцедес" със 179 точки.
Хамилтън потегли от първа позиция, след като вчера беше най-бърз в квалификациите, изравнявайки рекорда на легендарния германец Михаел Шумахер от 68 полпъзишъна.
Той контролираше състезанието, но в 29-ата обиколка съотборниците във "Форс Индия" Себастиан Окон и Серхио Перес се удариха и заради останките от двата болида на пистата излезе колата за сигурност.
Пет обиколки по-късно надпреварата беше рестартирана, а Фетел опита мълниеносна атака срещу лидера Хамилтън, но британецът се защити умело, като в оставащите десет рунда до края кара солидно и заслужено пресече пръв финалната линия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна