Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният министър прогнозира под 2% увеличение на цената на природния газ от 1-ви октомври

| обновено на 30.08.17 в 11:58


Под 2% увеличение на цената на природния газ от 1-ви октомври, това прогнозира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отрече информациите, че ще има драстично увеличаване на цената на синьото гориво заради промяната на таксите за пренос и достъп до газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз“. Темата ще бъде обсъждана днес на среща между представители на енергийното министерство," Булгаргаз“, "Булгартрансгаз“ и Комисията за енергийно регулиране.

Увеличението на таксите за пренос и достъп до мрежата на "Булгартрансгаз", което трябва да влезе в сила от 1-ви октомври тази година, е в изпълнение на регламент на Европейската комисия и ако не бъде спазен, страната ни рискува Брюксел да започне наказателна процедура срещу България, обясни енергийният министър Теменужка Петкова:

По силата на този регламент всеки един от операторите трябва да промени своята тарифна политика и всички тези действия. За да се стигне до днешната една ситуация, са преминали и започнали още през 2012 година, разработени са две методики, подложени са и са преминали две обществени обсъждания.

Новата методика за определяне на цените трябвало да бъде въведена още преди три години. Петкова допълни, че цените за пренос и достъп, по които работи "Булгартрансгаз" не са променяни от 12 години:

Само с процента на инфлация, ако трябва да бъде актуализирана тази цена, тя трябва да бъде със съвсем други стойности.

Според предварителните изчисления новите тарифи ще доведат до покачване на разходите за пренос спрямо досегашните до 60% за отделните крайни клиенти и ще предизвикат сериозен ценови шок на пазара. Петкова определи като спекулации информациите, че цената на природния газ ще бъде увеличена драстично:

Някъде прочетох близо 60 %. Искам да кажа, че това изобщо не е така. Увеличението, което ще се получи в крайната цена, ще бъде съвсем минимално и то ще бъде някъде под 2 % по първоначалните данни, с които аз разполагам.

Бизнесът у нас обаче е против и настоява за анализ и гратисен период, предвид неминуемото поскъпване на живота от тази нова стъпка.

От организацията настояват "Булгартрансгаз" да не въвежда новия ценови модел от октомври, преди публично да бъде обсъден анализ, обхващащ спецификата на пазара, натовареността на газопреносната мрежа и ефектът от новата тарифа. Настоява се и за провеждането на тестов период преди прилагането на новата методика:

"Булгартрансгаз" е заявил тези нови цени за пренос и за достъп и те трябва да бъдат в сила от 1-ви октомври, но това дали ще бъде така… Това, което и бизнесът предлага и "Булгаргаз" смята за удачно, е да се въведе един тестови период, който тестови период, според бизнеса, трябва да бъде в рамките на шест месеца. Нека да видим какво показват цифрите.

Бизнесът заплаши с протест заради промяната на тарифите. 

Следващата седмица предстои среща с представителите на бизнеса.


Горещи теми

Войната в Украйна