Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Унгария може да получи повече пари за охрана, но не и за строежа на заграждения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с искане за 400 милиона евро за покриване на разходите по строителството на загражденията срещу нелегалните мигранти по унгарските граници. Високопоставен служител на комисията заяви, че Унгария може да получи повече пари за охрана, но не и за строежа на заграждения

Будапеща твърди, че е подсигурила границите си със Сърбия и Хърватия чрез заграждения, полицаи и войници и по този начин предпазва останалата част на Европейския съюз от нелегалните мигранти. Въпреки това Унгария към момента отказва да приема бежанци, както предвижда европейският план за разпределяне на кандидатите за убежище, пристигащи в Италия и Гърция. Той беше приет през 2015-а г., за да облекчи страните първи посрещащи мигрантските потоци.

Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн заяви, че молбата на Унгария ще бъде анализирана по най-бързия начин, но добави:

Не финансираме строителството на заграждения или бариери по външните граници. Подкрепяме мерки за управлението на границите по външните граници. Това могат да са мерки за наблюдение или оборудване за граничен контрол. Но не финансираме огради.

Над милион и половина нелегални мигранти са достигнали бреговете на Европейския съюз от 2014-а година насам. Блокът затегна миграционната си политика, но повечето страни членки определят като нехуманни загражденията в Унгария. Винтерщайн намекна, че унгарският министър-председател Виктор Орбан моли за солидарност, но самият той не я показва достатъчно:

Вземаме предвид факта, че унгарското правителство вече признава, че солидарността е важен принцип в Европейския съюз. Солидарността е двупосочна улица и всички държави членки трябва да са готови да съдействат. Това не е меню "ала карт", където си избираш едно ястие - например управление на границите, а отказваш друго, като например кандидати за убежище.

Очаква се на шести септември Европейският съд в Люксембург да се произнесе дали европейският план за разпределяне на кандидатите за убежище е незаконен. Делото беше заведено от Унгария и Словакия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна