Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ: Около 70% от стоките в търговските вериги у нас са на български доставчици

Около 70% от стоките в търговските вериги у нас са на български доставчици. Това показва изследване на Института за пазарна икономика

Изследването разбива още митовете затова, че големите търговски вериги водят до фалити на малките квартални магазини и до загубата на работни места. Икономистите потвърждават тезата си с данни от статистиката, че за десет години заетите в търговията на дребно са нараснали с около 12 на сто. Освен това търговските вериги предлагат чувствително по високи заплати, твърдят от Института. 

По данни за периода на проучването през 2015 година средната месечна брутна заплата е била в размер на 976 лева. Повечето модерни търговски вериги изграждат дългосрочни отношения с местните доставчици и фермери, млеко- и месопреработватели, като ги стимулират да внедряват европейските и международни стандарти и да излизат на външните пазари. 

В изследването се посочва още, че през последното десетилетие броят на обектите и оборотът на фирмите за модерна търговия в България расте. Въпреки това тази тенденция няма почти никакъв ефект върху традиционната търговия, коментират от института.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна