Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е малко вероятно да номинира Гари Кон за шеф на Федералния резерв

Вицепрезидентът на Фед Стенли Фишер подаде изненадваща оставка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е малко вероятно да номинира своя икономически съветник Гари Кон за следващ управител на Федералния резерв, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Според престижното финансово издание, шансовете на Гари Кон да поеме този ключов пост от Джанет Йелън са намалели драстично, след като той критикува коментарите на американския президент относно избухналите през миналия месец безредици между националисти и антирасисти в град Шарлоствил . Предположението на "Уолстрийт Джърнъл" се базира на информация от лица, близки до президента на САЩ.

По-рано през годината Доналд Тръмп посочваше доста често именно своя икономически съветник Гари Кон като доста подходящ за длъжността председател на Фед.

Междувременно настоящият вицепрезидент на Федералния Резерв Стенли Фишер обяви изненадващо в сряда, че той панира да подаде своята оставка от заемания пост.

В краткото писмо 73-годишният виден финансист цитира "лични причини" за тази своя оставка, която ще бъде факт около 13-ти октомври. В същото време той заяви, че се гордее с новите правила за управление на банките, въведени по време на последната финансова криза, визирайки по този начин споровете по този въпрос с администрацията на Тръмп.

По време на моето участие в Борда на директорите на Фед икономиката на САЩ продължаваше да укрепва, осигурявайки милиони допълнителни работни места за трудещите се американци. Взимайки предвид уроците от неотдавнашната финансова криза, ние предприехме превантивни стъпки, за да направим финансовата система по-силна, по-устойчива и по-способна да осигурява кредити, които са от жизненоважно значение за просперитета на домакинствата и на бизнеса в нашата страна, написа Стенли Фишер.

Трябва да се има предвид, че мандатът на Фишер като вицепрезидент на централната банка на САЩ трябваше да приключи в края на юни 2018-а година, а мандатът му като един от управителите на Фед трябваше да бъде в сила до началото на 2020-а година.

В свое изявление управителят на Фед Джанет Йелън посочи, че на Федералният резерв ще липсва мъдрият съвет, доброто чувство за хумор и големите познания на Фишер. Тя допълни, че острата проницателност на Стен, основана на целия негов живот на образцова ерудираност, допринесе безценно при обсъжданията на нашата парична политика.

През последните 40 години Стенли Фишер беше един от флагманите сред хората, определящи лихвената политика, като той беше номиниран за досегашния си пост от президента Барак Обама. През 90-те години на XX-ти век той беше вторият най-голям човек в Международния валутен фонд, след което стана за 8 години управител на Централната банка на Израел, като мандатът му приключи през 2013-а година. Фишер е професор по икономика в Масачузетския технологичен институт и е преподавала на много от най-големите централни банкери в света, както същевременно беше и главен икономист в Световната банка.

Изненадващата оставка на Фишер ще остави Борда на директорите на Фед с едва трима членове спрямо техния нормален брой от седем централни банкери. Ако и Джанет Йелън не бъде номинирана за нов управленски мандат начело на Фед в началото на 2018-а година, това би означавало, че с предстоящите нови назначения американският президент Тръмп ще има възможност да влияе сериозно върху политиката, провеждана от Федералния резерв.

По-късно днес Сенатската банкова комисия ще трябва да гласува за номинацията на Рандал Куарлес на поста вицепрезидент на Фед, отговарящ за банковия надзор. Дори той да бъде одобрен, Доналд Тръмп ще трябва да предложи хора за още три позиции, за да бъде попълнен директорския борд на Федералния резерв.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна