Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще продължава да има най-големия излишък по текущата сметка в света

Очаква се излишъкът по текущата сметка на Германия да остане през настоящата година най-големия в света въпреки неговият общ спад в резултат на по-големите разходи за внос на петрол и природен газ, посочи в четвъртък немският водещ икономически институт Ifo, цитиран от агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че от години насам Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия призовават властите в Берлин да повишат вносът и вътрешното търсене (потребление) като средство за намаляване на глобалните икономически дисбаланси и в подкрепа на световния растеж, включително и на икономическия растеж в рамките на еврозоната.

Американският президент Доналд Тръмп също нееднократно критикува Германия, че е направила твърде малко, за да намали големия си търговския излишък със Съединените щати, обвинявайки Берлин за "много лоши" търговски политики.

В отговор на тези нападки немският канцлер Ангела Меркел заяви, че икономическата и фискалната политики на Берлин вече са превърнали вътрешното частно потребление и държавните разходи в основен двигател за растежа на най-голямата икономика в Европа. Меркел също така посочи, че германският излишъкът е главно в резултат на взаимодействието между предлагането и търсенето на световните пазари и че Берлин има само ограничено влияние върху други важни фактори като обменният курс на еврото и цените на енергията.

Институтът Ifo прогнозира, че германският излишък по текущата сметка, който е мерило за притока на стоки, услуги и инвестиции, ще остане най-големият в света през 2017-а година и в размер на 285 млрд. долара, следван от този на Китай - за около 190 млрд. долара и на Япония - за 170 млрд. долара.

Излишъкът на Германия се дължи най-вече на позитивните търговски потоци, посочва Ifo институтът в своя анализ, добавяйки, че по-силното търсене както от останалите страни - членки на еврозоната, така и от САЩ е допринесло за нарастване на германския износ през първата половина на годината.

Очаква се излишъкът по текущата сметка на водещата европейска икономика да се свие през тази година до 7,9% от БВП на страната спрямо 8,3% през предходната година. Това се дължи главно на цените на енергията, отбелязва немският институт, визирайки, че по-високите разходи за петрол и природен газ са повишили немския внос, което пък е оказало известен охлаждащ ефект върху големия търговския излишък.

Въпреки това свиване на излишък по текущата сметка, оценките на Ifo означават, че Берлин отново ще наруши през тази година препоръчваната от Европейската комисия горна граница от 6% спрямо БВП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна