Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийното бъдеще на Балканите и на Европа се обсъжда на форум в гръцкия град Александруполис

Фокус на разговорите са развитието на енергийни проекти, които чрез България и Гърция ще снабдяват с газ Югоизточна Европа

| обновено на 07.09.17 в 15:26

Енергийните министри на България и Гърция подчертаха на форума в Александруполис стратегическото значение от изграждането на интерконектора за природен газ, който ще влияе на европейската енергийна карта. Министър Теменужка Петкова подчерта, че българското правителство води преговори с Европейската комисия за осигуряване на финансирането. Министър Статакис също е в активни контакти с Брюксел за осигуряване на допълнителни средства от еврофондове.

На форума се обсъжда и проектът за терминал за втечнен газ до Александруполис, който осигурява и допълнително количество синьо гориво за България.

Според българския енергиен министър правителството в София си е поставило за цел да осигури поне три различни източника на природен газ, за което е необходимо да се изгради връзката със съседните страни.

Гърция и Сърбия ще имат активно участие в изграждането на европейския газов хъб "Балкан", стана ясно на форума в Александруполис.

Сигурни доставки на природен газ и достъпни цени за потребителите са приоритет в енергийната политика на България, Сърбия и Гърция, заявиха ресорните министри на международния форум.

От интерес за България е и увеличаване на хранилището за втечнен газ на остров Ревитуса, откъдето могат да се получават допълнителни количества синьо гориво.

Сухопътното изграждане на газопровода се движи в планираните рамки, съобщиха от гръцка страна.

Във форума участват и енергийни експерти, участници на пазара и инвеститори в енергетиката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна