Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази непроменена досегашната си парична и лихвена политика

Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени проценти и настоящата си стимулираща парична политика, потвърждавайки, че очаква лихвените ставки да останат в досегашните нива за "продължителен период" и далеч след края на програмата за "количествени улеснения".

На днешното си заседание във Франкфурт, Управителният съвет на ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

В същото време Управителният съвет на банката продължава да очаква, че ключовите лихвени ставки ще останат в настоящите нива за продължителен период и далеч отвъд хоризонта на програмата за "количествени улеснения", която на този етап трябва да продължи поне до края на текущата година.

Относно провежданите нестандартни парични политики, ЕЦБ потвърди, че ще продължава да купува финансови активи (главно еврооблигации) за 60 млрд. евро месечно до края на декември 2017-а година, или и след този срок, ако това е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не види устойчива корекция на тренда на инфлацията, който да е в съответствие с целевите инфлационни нива на Централната банка.

ЕЦБ отново отбеляза, че Управителният съвет е готов да увеличи програмата за "количествени улеснения" по отношение на нейния месечен размер и/или нейната продължителност, ако икономическите перспективи в еврозоната станат по-неблагоприятни или ако финансовите условия престанат да бъдат в синхрон с по-нататъшния напредък към устойчива възходяща корекция на инфлацията към целевото ниво от малко под 2 на сто.

Днешните решения на Централната банка за запазване на настоящата парична и лихвена политика до голяма степен бяха очаквани от финансовите пазари, като вниманието на инвеститорите се насочва към пресконференцията на шефа на банката Марио Драги от 15:30 ч. наше време. Внимателно ще се следи, дали той ще даде сигнали за следващите политически стъпки на ЕЦБ, включително и по отношение на важния въпрос кога и колко бързо банката ще започне да редуцира размера на програмата за "количествени улеснения". Ще се следи внимателно и дали Марио Драги ще изрази опасения относно заложените от банката инфлационни цели с оглед на поскъпването на еврото спрямо долара с над 13% през настоящата година. На предстоящата пресконференция ще бъдат представени и последните средносрочни прогнози на ЕЦБ за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна