Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на еврото към нов две и половина годишен връх точно под 1,2100 долара

Спад на долара към 33-месечно дъно спрямо останалите водещи световни валути

Еврото поскъпва спрямо долара към ново най-високо ниво от януари 2015-а година насам, тъй като инвеститорите реагират позитивно на вчерашното заседание на ЕЦБ и на последвалата пресконференция на нейния шеф Марио Драги.

В същото време зелените пари се понижават спрямо кошницата от останалите шест основни валути към две и половина годишно дъно на фона на оставащите в сила геополитически напрежения около Северна Корея и с оглед на опасенията относно негативното влияние на ураганите "Харви" и "Ирма" върху най-голямата икономика в света, които поставят под въпрос още едно увеличаване на лихвените ставки от страна на Фед до края на годината.

Въпреки че в четвъртък ЕЦБ запази очаквано без промяна досегашната си парична и лихвена политика, Марио Драги даде индикации, че централните банкери вероятно ще вземат решение на следващото заседание през октомври за постепенно оттегляне от програмата за "количествени улеснения" през 2018-а година. В същото време ЕЦБ вече очаква растеж на БВП на еврозоната от 2,2% през настоящата година спрямо юнската прогноза на Централната банка за по-слаба експанзия с 1,9 на сто.

Това даде мотив за нови покупки на единната европейска валута, като участниците на валутните пазари игнорираха изразените от шефа на ЕЦБ притеснения относно нейното рязко поскъпване през последните месеци. Драги отбеляза, че ЕЦБ ще трябва да вземе предвид обемните нива на еврото, когато започне да обсъжда бъдещето на програмата за покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро на месец.

В началото на днешната азиатска търговия еврото поскъпна към нов две и половина годишен връх от 1,2092 долара - точно под неговото най-високо ниво от януари 2015-а година около 1,2106 долара. Това означава, че само в рамките на настоящата седмица единната европейска валута добави нови 1,8% към стойността си спрямо зелените пари, като в последните пет месеца нарасна с над 12% и с около 14% от началото на годината.

В подкрепа на това продължаващо възходящо движение на основната валутна двойка влияние оказа и слабостта на долара спрямо останалите водещи валути. По-рано днес индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижи до 33-месечно дъно от 91,011 пункта, понижавайки се в рамките на отминаваща седмица с близо 2 на сто.

Негативен фактор, стоящ зад спада на американския долар, продължава да бъде геополитическото напрежение около Северна Корея, което нараства преди уикенда, тъй като има притеснения, че властите в Пхенян могат да проведат нови ядрени опити и тестове на балистични ракети в събота, когато бъде отпразнувана официалната годишнина от възникването на азиатската държава.

Притесненията относно вредите върху икономиката на САЩ, които ще нанесат вече отминалият ураган "Харви" и наближаващият бреговете на Флорида ураган "Ирма", също допринасят за продажбите на щатски долари. Вчерашните доста слаби данни за молбите за помощи при безработица в САЩ през предходната седмица сякаш потвърждават тези опасения. Негативно влияние върху зелените пари оказва и спадът на доходността на американските облигации с оглед на техния статут на "инвестиция - убежище" (доходността на 10 книжа се понижи до 10-месечно дъно), както и намаляващите очаквания за още едно повишение на основните лихвени ставки от страна на Фед до края на годината. Фючърсите на федералната фондова лихва вече оценяват на едва 32% шансовете за трето за текущата година повишаване на основната американска лихва, след като месец по-рано тази вероятност се оценяваше на около 46 на сто.

С оглед на всичко това зелените пари губят позиции не само спрямо еврото, но и спрямо останалите водещи валути в световен план.

Днес доларът се понижава с 0,61% към 10-месечно дъно от 107,59 японски йени (най-ниско ниво от ноември 2016-а година) и към двугодишно дъно от 0,9420 швейцарски франка (най-ниско ниво на долара от август 2015-а година).

Британската лира също напредва, поскъпвайки с 0,3% към 5-месечен връх от 1,3149 американски долара, докато австралийският долар удари близо две и половина годишен връх от 0,8124 щатски долара (най-високо ниво от май 2015-а година), а новозеландският му събрат нарасна до 4-месечен връх от 0,7337 щатски долара. "Австралиецът" и "Кивито" намират допълнителна подкрепа от днешни солидни данни за китайския внос през август, тъй като Австралия и Нова Зеландия са едни от важните износители на суровини за втората по сила икономика в света.

Зелените пари продължават да се обезценяват стремглаво и спрямо канадския долар след изненадващото решение на Централната банка на Канада по-рано тази седмица да повиши основната си лихва с четвърт процент до 1,00%. Днес щатският долар се понижава с 0,25% към 1,2062 канадски долара - най-ниско негово ниво от май 2015-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна