Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-ия събор на приятелите на Русия събра хиляди край язовир "Копринка"

Снимка: Венелина Попова

Хиляди граждани се събраха край казанлъшкия язовир "Копринка“ на 14-ия събор на приятелите на Русия. Тази година той е посветен на 140 години от Руско-турската война и епопеята на Шипка.

Национално движение "Русофили“ има 214 организации в България и 36 хиляди членове.

По традиция съборът среща хората, които определят себе си като русофили, затова руските знамена се развяват заедно с българския национален флаг край "Копринка“, където се срещат и българите, работили в бившите републики на Съветския съюз и тези, свързали съдбите си с руски гражданки. Федерацията "Съюз на съотечествениците" има 42 организации у нас и над 2 000 членове. По неофициална статистика в България живеят постоянно около 30 000 руски граждани, предимно жени. Други 300 000 имат имоти тук и пребивават в България временно.

Това, което събира хората на събора, е идеята, че България не бива да къса своята историческа и културна връзка с Русия, заяви за "Хоризонт" депутатът от БСП Александър Симов:

За мен споменът или желанието да запазиш отношения с Русия е вид историческа памет за онзи народ, който ни е помагал в най-тежките исторически мигове.

Край Копринка звучат руски и български песни, развяват се националните флагове на двете държави, а скарата, водката и бирата са неотменна част от събора.

Съборът на русофилите тази година е на 9-ти септември, но според организаторите и хората, това е съвсем случайно.

Край "Копринка“ звучат руски и български песни, а скарата, водката и бирата са неотменна част от срещата на русофилите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна