Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият премиер вижда успешен финал на спасителната програма през 2018-а

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас очаква страната му да завърши успешно спасителната си програма през следващата година, подпомогната от съществен икономически растеж. На откриването на 82-рия Международен панаир в Солун Ципрас заяви, че гръцката икономика ще постигне растеж през 2017 година след 9-годишна рецесия и добави, че страната е открила 236 000 нови работни места през първите седем месеца на 2017 г., което е най-бързият ръст на заетостта от 2001 г. насам, предаде АП:

Гърция обръща страницата. Сигурен съм, че по това време следващата година, надзорът (на кредиторите) ще е завършил, посочи гръцкият премиер, като подчерта, че е важно след излизането от наблюдението да не се правят същите грешки.


Ципрас отбеляза, че чуждестранните инвеститори са нетърпеливи да оползотворят възможностите, които Гърция предлага: Страната се превръща в стратегически партньор на големите финансови сили в света, посочи още Ципрас, цитиран от в. "Катимерини", като подчерта:

Имиджът на страната се промени радикално към по-добро, признаците на възстановяване са ясни за нас, за инвеститорите и за нашите партньори.


Панаирът в Солун, който тази година включва 1500 изложители, ще бъде посветен на Китай, участващ със 150 фирми, повечето от които са в сферата на високите технологии. Организаторите очакват около 250 000 посетители от 17 държави. Четиридесет и три търговски камари ще участват с 360 компании, съобщава "Катимерини", като уточнява, че Китай ще разполага с изложбена площ от шест акра. Китайската делегация е от 400 души и около 170 компании, сред които гиганти, които играят важна роля в инициативата "Един пояс, един път".


Преди откриването на панаира гръцки профсъюзи организираха протести в Солун срещу политиката на икономии на правителството, които преминаха мирно. Малко преди Ципрас да излезе на трибуната обаче група крайнолеви демонстранти се опитаха да пробият полицейския кордон, но бяха изтласкани от полицията, която използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, посочва още "Катимерини".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна