Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвис заяви, че блокиране на Законопроекта за излизане на Великобритания от ЕС ще причини хаотичен Брекзит

Дейвид Дейвис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Обединеното кралство, отговарящ за процеса по излизане от Европейския съюз Дейвид Дейвис, предупреди, че ако британските депутати гласуват тази вечер против т.нар. "Анулиращ законопроект" (Договора за излизане от ЕС), това би представлявало вот за хаотичен Брекзит.

Законопроектът за оттегляне от ЕС, известен също като "Анулиращ (отменящ) законопроект" е закон на парламента на Великобритания, който предлага да се транспонира прякото прилагане на правото в Съюза в закон за Обединеното кралство като част от процеса на излизането на страната от Европейския съюз (Брекзит).

Гласуване срещу този законопроект би било гласуване за хаотично излизане от Европейския съюз. Британците не са гласували за безпорядък, като това не трябва да прави и самият парламент, заяви Дейвис преди важния вот на депутатите, който трябва да се състои около полунощ в понеделник.

Осигуряването на сигурност и стабилност на процеса на нашето оттегляне е ключов приоритет. Бизнесът и физическите лица се нуждаят от увереност, че няма да има неочаквани промени в нашите закони след деня на излизането ни от ЕС и имеnно това предвижда Договорът за отмяна, посочи той.

Без гласуването на този законопроект ние ще се приближим на ръба на голяма несигурност, която не е в интерес на никого, подчерта Дейвид Дейвис. Ето защо призовавам депутатите от всички партии на Обединеното кралство да подкрепят съвместно това решаващо законодателство, за да можем безопасно да напуснем Европейския съюз, знаейки от първия ден, че ние сме готови за този ход, допълни той.

Неговите коментари са факт, след като опозиционната Лейбъристка партия обяви, че ще гласува против този законопроекта, който има за цел да облекчи пътя на правната рамка след Брекзит, чрез инкорпорирането на цялото законодателство на ЕС в британското законодателство.

Трябва да се има предвид, че депутатите, които се противопоставят на този "Анулиращ законопроект", предупреждават, че посредством него се предоставя твърде много власт на министрите.

Британското правителство обаче разчита на ясно гласуване в подкрепа за законопроекта тази вечер, тъй като опозиционно настроените депутати от управляващата Консервативна пария се очаква да подкрепят на този етап проектозакона, въпреки че в същото време те заплашват да се проведе и трето негово гласуване алинея по алинея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна