Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гугъл" стартира процедура по обжалване на наложената от ЕС глоба за 2,42 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Alphabet Inc., която е собственик на интернет гиганта "Гугъл", обяви в понеделник, че е стартирала официална процедура по обжалване на наложената през юни глоба за 2,42 млрд. евро от страна на регулаторните органи на Европейския съюз за защита на конкуренцията.

Преди време Комисията по конкуренция на ЕС постанови, че "Гугъл" злоупотребила с господстващото си положение на пазара на интернет търсачки, като популяризира собствените си услуга за онлайн пазаруване при излизане на резултатите за конкурентни онлайн услуги в нейната търсачка. Европейските регулаторни органи наложиха глоба от 2,42 млрд. евро и наредиха на компанията да спре тези лоши бизнес практики в рамките на 90 дни, които изтичат на 28-и септември.

Още тогава компанията Alphabet Inc. заяви, че не е съгласна с решението на ЕС и че обмисля обжалване на наложената глоба, като от днес вече е в ход самата процедура.

В отговор на днешната информация говорител на ЕС заяви, че Европейската комисия ще защити решението си от юни в съда.

Трябва обаче да се има предвид, че през миналата седмица най-висшият съд на ЕС подкрепи друга голяма компания в лицето на Intel Corp. при обжалването на наложена през 2009-а година глоба от Комисията по конкуренция в размер на 1,06 млрд. евро, като това решение представлява сериозен удар върху европейския антитръстов регулатор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна