Емил Велинов: Издръжката на имамите е спряна от турския Дианет

Снимка: БГНЕС

Издръжката на имамите в България е спряна от турското министерство на вероизповеданията или т.н. Дианет, а не от служебния кабинет на професор Огнян Герджиков. Това заяви пред "Хоризонт" Емил Велинов – директор на Дирекция "Вероизповедания" към МС, без да уточни конкретната причина затова.

Служебното правителство не може да спре издръжката. Това е просто смешно. Дианетът спря парите. Вероятно ще искат да се подпише някакъв договор – междудържавен.

Между Дианета и Главно мюфтийство в България има два договора, подписани през годините назад, за издръжка на мюсюлманските духовници у нас. Българската държавата обаче не може да поеме тази издръжка, както иска главният мюфтия, защото това ще бъде нарушение на Конституцията:

В закона ясно пише - църквата е отделена от държавата.

Главно мюфтийство дължи на държавата над 5 милиона лева данъци и неплатени осигуровки на имамите:

Всички сметки са блокирани, съдия-изпълнител им е запорирал имотите и не дай Боже да започне да се продава.


Още от категорията
Цветя са сложени в почит към журналистката Анна Политковская край лобното ѝ място.

Съдът в Страсбург осъди Русия заради Политковская

Европейският съд за правата на човека осъди днес Русия заради разследването на убийството на журналистката Анна Политковская, предаде АФП. Според съда Русия „не е успяла да проведе разследване, което да установи поръчителя на убийството” на застреляната пред дома си в Москва журналистка на 7 октомври 2006 г. Съдиите в Страсбург смятат, че..

публикувано на 17.07.18 в 16:15

НСТС обсъжда промени в Кодекса за социалното осигуряване и в наредбата за ТЕЛК

Социалните партньори обсъждат промени в наредбата за ТЕЛК и промени в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с пенсионирането на миньорите. Омбудсманът Мая Манолова не беше допусната да участва в днешното заседание на Националния тристранен съвет. По правилник тя  не е член на Съвета и нито синдикатите, нито бизнесът припознаха..

обновено на 17.07.18 в 16:02

Животновъдите от Воден недоволни от обезщетенията за умъртвените животни

Повечето животновъди от боляровското село Воден отказаха да вземат обезщетенията за умъртвените си животни. В края на юни заради огнище на чума в селото бяха евтанизирани 1284 овце и кози. Парите във Воден пристигнаха малко преди 14.00 часа, въпреки официално обявения час 12.00. Чакането изнерви стопаните, но истинското недоволство дойде, когато видяха..

публикувано на 17.07.18 в 15:51

Първият жп аудиотур у нас привлича туристи по маршрута на родопската теснолинейка

За първи път у нас работи железопътен аудио тур, който описва маршрута на родопската теснолинейка, свързваща областите Пазарджик и Благоевград. Турът включва 23 точки. Всеки потребители на приложението може да се наслади на историите по маршрута, обясни за „Хоризонт“ Анатоли Костов, създател на аудиотура. Маршрутът започва от гара..

публикувано на 17.07.18 в 15:41

Частен самолет е излетял от летище София без проверка на пътниците

Малък частен самолет е излетял от летище София миналия петък за Гърция без пътниците в него да преминат гранична проверка. Новината потвърди пред "Хоризонт" , Главният секретар на МВР, Главен комисар Младен Маринов: "Това не касае компетентността на "Гранична полиция". Притеснително е по отношение на това, че самият оператор не е уведомил граничните..

публикувано на 17.07.18 в 15:38

Над 5 километра колона от чакащи автомобили пред граничния пункт "Капитан Андреево"

Над 5 километра е образуваната колона от чакащи да преминат през граничния пункт "Капитан Андреево" автомобили. Интензивният трафик е от гастарбайтери, които пътуват към Турция. През последното денонощие са преминали близо 10 000 автомобила с около 40 000 пътници.  Очаква се трафикът да остане интензивен до края на месеца.​

публикувано на 17.07.18 в 15:11

Вера Иванова: Като родители на деца с увреждания не можем да участваме в този цирк

„Ние не можем да участваме в изтребването на хората с увреждания. Като майки, като родители, в този цирк не можем да участваме. Не сме съучастници в убийството на децата си“. Това каза в предаването „12+4" Вера Иванова, представител на протестиращите майки. Тя коментира забуксувалата законодателна работа и обявения за 30 юли ефективен „брутален..

публикувано на 17.07.18 в 14:40