Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи и пожарникари излизат на протест

Снимка: БГНЕС

В деня на професионалния празник на пожарникарите служители на МВР се организират за протести в София и Варна . Те продължават да са недоволни от ниските, според тях, заплати и липсата на диалог с МВР. Ако проблемът не бъде решен, от пети януари догодина протестите ще станат ежедневни.

Решението за протест в дойде след провала на поредния Съвет за социално партньорство, където ръководството на МВР и синдикатите отново не можаха да постигнат съгласие за увеличение на парите в системата. Към протеста ще се присъединят и пожарникари. Венцислав Станков от синдикат "Огнеборец" заяви:
Увеличението на възнагражденията на служителите в МВР към момента поради нежеланието от политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи да го коментираме и да започнат преговори, защото има нарушение на Закона за МВР – отказ от тяхна страна за преговори – да седнем, да се разберем какъв финансов ресурс има бюджетът.

Според вътрешния министър Валентин Радев диалог в МВР има:
Тяхно право е да протестират, нека го правят колкото си искат, но аз считам, че там диалог има и ние правим повече от необходимото.

В София протестът е от 12.30 пред Народното събрание, а във Варна – от 18.30 зад сградата на филиала на Драматичния театър "Стоян Бъчваров".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна