Изненадващо забавяне на бизнес активността в Китай през август

Китайската бизнес активност се забави изненадващо през август, което е сигнал, че нарастващите разходи по заемите и рестриктивната политика на властите в Пекин по отношение на пазара на недвижими имоти вероятно ще има по-силен негативен ефект върху втората по сила световна икономика, от колкото се очакваше, показват данни на Националното статистическо бюро.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през август с едва 6,0% на годишна база при очаквания за нарастване с 6,6% и след повишение с 6,4% месец по-рано, отбелязвайки по-този начин най-слабо подобрение от девет месеца насам (от края на 2016-а година). От началото на годината растежът на китайското производство се забави до 6,7% при осреднена прогноза на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 6,8%, отчетено през първите седем месец.

Продажбите на дребно, подобно на индустриалното производство, също отчитат забавяне на темпото на растеж през август до 10,1% от 10,4% през юли при очаквания за повишение с 10,5%, докато търговията на дребно от началото на годината се увеличи с 10,4%, съвпадайки с очакванията и след аналогичен растеж, отчетен през периода януари – юли.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции през първите осем месеца на годината отбелязаха най-слаб растеж от 18 години насам, повишавайки се с едва 7,8% при очаквания за нарастване с 8,2%  и след тяхно повишение с 8,3% през периода януари – юли. Трябва да се има предвид, че дълготрайните бизнес инвестиции представляват един от ключовите двигатели за китайския икономически растеж, като тяхното повишаване от началото на годината е най-слабото от края на 1999-а година насам.

Растежът на инвестициите в частния сектор се забави рязко до 6,4% от 6,9% през първите осем месеца на годината, като именно те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. Инвестициите в сектора на недвижимите имоти през първите осем месец на годината запазват относително слабото темпо на растеж от 7,9%, отчетено през периода януари - юли, тъй като китайските власти продължават политиката на охлаждане на прегряващия жилищен пазар, подсилвайки очакванията за негово по-нататъшно забавяне през втората половина на 2017 година.

Всички днешни данни са по-слаби от прогнозите и предполагат, че вътрешното китайско търсене (потребление) може и да не бъде толкова добро, колкото предполагаха предишни икономически индикатори. Въпреки че официални власти в Пекин обвиняват за това лошото време в края на лятото, редица икономисти и анализатори продължават да очакват забавяне на китайския икономически растеж през втората половина на годината, след като през първите шест месец БВП нарасна изненадващо силно с 6,9% – над целта на управляващите за икономически растеж от 6,5% през цялата настояща година.

Още от категорията

Икономическият растеж в еврозоната е солиден и на широка база, заяви шефът на ЕЦБ пред европейски депутати в Брюксел

Икономическото възстановяване на еврозоната е "стабилно и всеобхватно", но регионът все още се нуждае от "обилна" доза парични стимулиращи политики, тъй като инфлацията остава твърде слаба, заяви в понеделник президентът на ЕЦБ пред Комисията за икономическите и парични въпроси на Европейския парламент в Брюксел. Шефът на Централната банка..

публикувано на 20.11.17 в 17:32

Гърция ще преизпълни целите за бюджетния излишък през тази и през следващата година

Гръцките власти очакват да преизпълнят заложените цели за нивата на бюджетен излишък през тази и през 2018-а година, като това ще представлява преизпълнение на поетите фискални ангажименти за трета поредна година, посочи в понеделник пред Ройтерс неназован висш правителствен представител. В последния проектобюджет, който ще бъде представен..

публикувано на 20.11.17 в 16:55
Евалд Новотни, ЕЦБ

Евалд Новотни от ЕЦБ: Структурните реформи не са "панацея" за икономическия растеж в Европа

Представителят на Управителния съвет на ЕЦБ, Евалд Новотни , предупреди в понеделник да не се разчита в голяма степен на реформите на трудовите и на производствените пазари, за да се стимулира икономическия растеж в Европа. На събитие във Виена Новотни каза, че с течение на времето т.нар. "структурни реформи" стават за някакъв кодекс за..

публикувано на 20.11.17 в 16:28

БСК иска минималната заплата да е 42-43 на сто от средната

Българската стопанска камара настоява минималната заплата да се определя в съотношение 42 до 43 процента от размера на средната. В писмо до социалния министър от бизнес организацията казват, че предлаганото съотношение 50 на сто минимална към средна заплата значително надхвърля възможностите на нископлатените работници.  Посочва се, че в 22..

публикувано на 20.11.17 в 16:09

Делнична сезонна карта пускат на "Боровец"

Заместник-кметът на Самоков с ресор "Туризъм" Люба Кленова и Росица Стойкова , експерт PR и комуникации в "Бороспорт" АД разказаха пред Радио София за започналата подготовка за зимния сезон в курорта "Боровец" и разясниха какви са очакванията за предстоящия активен туристически поток. Все още не е уточнена датата за официалното откриване на сезона, но..

публикувано на 20.11.17 в 15:20

Бундесбанк: Германската икономика продължава да набира мощ в края на годината въпреки правителствената криза

Германската икономика продължава да набира сила в края на годината благодарение на силната индустриална активност и факта, че фирмите все повече се мъчат да намерят персонал, за да изпълняват нарастващите поръчки, посочи в понеделник Централната банка на страната, Бундесбанк, цитирана от агенция Ройтерс. Позитивната оценка показва, че..

публикувано на 20.11.17 в 13:41

Еврото заличи загубите си след спекулации, че Свободните демократи биха подкрепи правителство на малцинството на Меркел

Еврото успя да заличи почти изцяло първоначалните си загуби спрямо останалите водещи валути, които бяха в резултат на новината от уикенда за провал на преговорите за формиране на новото управление на Германия. Неспособността за съставяне на трипартийна коалиция между консервативния блок на канцлера Меркел със Свободните демократи и Зелените..

публикувано на 20.11.17 в 13:11