Изненадващо забавяне на бизнес активността в Китай през август

Китайската бизнес активност се забави изненадващо през август, което е сигнал, че нарастващите разходи по заемите и рестриктивната политика на властите в Пекин по отношение на пазара на недвижими имоти вероятно ще има по-силен негативен ефект върху втората по сила световна икономика, от колкото се очакваше, показват данни на Националното статистическо бюро.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през август с едва 6,0% на годишна база при очаквания за нарастване с 6,6% и след повишение с 6,4% месец по-рано, отбелязвайки по-този начин най-слабо подобрение от девет месеца насам (от края на 2016-а година). От началото на годината растежът на китайското производство се забави до 6,7% при осреднена прогноза на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 6,8%, отчетено през първите седем месец.

Продажбите на дребно, подобно на индустриалното производство, също отчитат забавяне на темпото на растеж през август до 10,1% от 10,4% през юли при очаквания за повишение с 10,5%, докато търговията на дребно от началото на годината се увеличи с 10,4%, съвпадайки с очакванията и след аналогичен растеж, отчетен през периода януари – юли.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции през първите осем месеца на годината отбелязаха най-слаб растеж от 18 години насам, повишавайки се с едва 7,8% при очаквания за нарастване с 8,2%  и след тяхно повишение с 8,3% през периода януари – юли. Трябва да се има предвид, че дълготрайните бизнес инвестиции представляват един от ключовите двигатели за китайския икономически растеж, като тяхното повишаване от началото на годината е най-слабото от края на 1999-а година насам.

Растежът на инвестициите в частния сектор се забави рязко до 6,4% от 6,9% през първите осем месеца на годината, като именно те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. Инвестициите в сектора на недвижимите имоти през първите осем месец на годината запазват относително слабото темпо на растеж от 7,9%, отчетено през периода януари - юли, тъй като китайските власти продължават политиката на охлаждане на прегряващия жилищен пазар, подсилвайки очакванията за негово по-нататъшно забавяне през втората половина на 2017 година.

Всички днешни данни са по-слаби от прогнозите и предполагат, че вътрешното китайско търсене (потребление) може и да не бъде толкова добро, колкото предполагаха предишни икономически индикатори. Въпреки че официални власти в Пекин обвиняват за това лошото време в края на лятото, редица икономисти и анализатори продължават да очакват забавяне на китайския икономически растеж през втората половина на годината, след като през първите шест месец БВП нарасна изненадващо силно с 6,9% – над целта на управляващите за икономически растеж от 6,5% през цялата настояща година.

Още от категорията
Александър Новак

Русия и Саудитска Арабия са се договорили за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +

Русия и Саудитска Арабия са се договорили за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +, което предвижда регулиране на добива на петрол. Това съобщи днес руският министър на енергетиката Александър Новак. Новак обясни, че новото споразумение се основава на договореното преди две години на среща в Москва между руския президент Владимир..

публикувано на 17.06.18 в 16:39
 Съединените щати обявиха, че ще наложат нови мита за 50 млрд. долара, което бе последвано от реципрочен отговор от Пекин.

Потенциалните причини за нова икономическа криза са свързани с политически рискове

В икономиката последващи финансови кризи са в някаква степен неизбежни. Няма обаче фундаментални икономически причини, които да доведат до нова криза в краткосрочен план. Потенциалните причини за нова криза биха били свързани с политически рискове. Това каза в предаването "Събота 150" д-р Георги Кочарков от университета "Гьоте" във Франкфурт...

публикувано на 16.06.18 в 13:56

Китай ще наложи мита на стотици американски стоки на стойност 50 милиарда долара

Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс. Мярката е в отговор на решението на Съединените щати да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност. Митата върху американски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в..

публикувано на 16.06.18 в 02:45

Тръмп обяви мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност 50 млрд. долара

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп анонсира официално въвеждането на мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност от 50 млрд. долара годишно и заяви, че Съединените щати "ще приложат допълнителни тарифи", ако Китай отговори с аналогични мита върху вноса на американски стоки. Той подчерта, че митническите тарифи от 25% ще се прилагат за..

обновено на 15.06.18 в 18:57

Изненадващо свиване на индустриалното производство в САЩ през май

Индустриалното производство се понижи през май за пръв път от четири месеца насам, но в резултат главно на спад на промишленото производство с оглед на сериозен пожар при един от доставчиците на авточасти за камиони на компанията Ford, което означава, че по-ниските данни не се дължат на някаква съществена слабост в американската икономика...

публикувано на 15.06.18 в 17:41

БСК: Да се регламентира за какво ще се използват продуктовите такси за автобусите и камионите

Българската стопанска камара настоява да се регламентира ясно за какво ще се използват продуктовите такси за автобусите и камионите, които въвежда екоминистерството. Илиана Павлова от Центъра „Чиста индустрия” при БСК посочи аргументите за това: "Камионите и автобусите - товарните и пътническите транспортни средства, които превозват над 3,5..

публикувано на 15.06.18 в 17:41
Регионалният мениджър на компанията ЧЕЗ за България Карел Крал

Мениджър на ЧЕЗ за България: Трябва да се повишат тарифите за пренос и разпределение на ток

Тарифите за пренос и разпределение, които са част от крайната част на цена на тока, трябва да се повишат. Това заяви регионалният мениджър на компанията ЧЕЗ за България Карел Крал: "Цената, която се плаща за пренос и за разпределение в България е по-малко от половината от това, което се плаща средно в другите европейски страни. Един..

обновено на 15.06.18 в 16:47