Изненадващо забавяне на бизнес активността в Китай през август

Китайската бизнес активност се забави изненадващо през август, което е сигнал, че нарастващите разходи по заемите и рестриктивната политика на властите в Пекин по отношение на пазара на недвижими имоти вероятно ще има по-силен негативен ефект върху втората по сила световна икономика, от колкото се очакваше, показват данни на Националното статистическо бюро.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през август с едва 6,0% на годишна база при очаквания за нарастване с 6,6% и след повишение с 6,4% месец по-рано, отбелязвайки по-този начин най-слабо подобрение от девет месеца насам (от края на 2016-а година). От началото на годината растежът на китайското производство се забави до 6,7% при осреднена прогноза на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 6,8%, отчетено през първите седем месец.

Продажбите на дребно, подобно на индустриалното производство, също отчитат забавяне на темпото на растеж през август до 10,1% от 10,4% през юли при очаквания за повишение с 10,5%, докато търговията на дребно от началото на годината се увеличи с 10,4%, съвпадайки с очакванията и след аналогичен растеж, отчетен през периода януари – юли.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции през първите осем месеца на годината отбелязаха най-слаб растеж от 18 години насам, повишавайки се с едва 7,8% при очаквания за нарастване с 8,2%  и след тяхно повишение с 8,3% през периода януари – юли. Трябва да се има предвид, че дълготрайните бизнес инвестиции представляват един от ключовите двигатели за китайския икономически растеж, като тяхното повишаване от началото на годината е най-слабото от края на 1999-а година насам.

Растежът на инвестициите в частния сектор се забави рязко до 6,4% от 6,9% през първите осем месеца на годината, като именно те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. Инвестициите в сектора на недвижимите имоти през първите осем месец на годината запазват относително слабото темпо на растеж от 7,9%, отчетено през периода януари - юли, тъй като китайските власти продължават политиката на охлаждане на прегряващия жилищен пазар, подсилвайки очакванията за негово по-нататъшно забавяне през втората половина на 2017 година.

Всички днешни данни са по-слаби от прогнозите и предполагат, че вътрешното китайско търсене (потребление) може и да не бъде толкова добро, колкото предполагаха предишни икономически индикатори. Въпреки че официални власти в Пекин обвиняват за това лошото време в края на лятото, редица икономисти и анализатори продължават да очакват забавяне на китайския икономически растеж през втората половина на годината, след като през първите шест месец БВП нарасна изненадващо силно с 6,9% – над целта на управляващите за икономически растеж от 6,5% през цялата настояща година.

Още от категорията

Напрежение на италианския дългов пазар седмица преди важните избори на Апенините на 4-ти март

Италианските облигации се намират под натиск от продажби, като доходността на 10-годишните книжа е на път да приключи петъчната търговия с най-здрав седмичен ръст от началото на годината, отразявайки засилващото се напрежение преди важните избори в страната на 4-ти март, които се очаква да доведат до нестабилен парламент без ясно изразено..

публикувано на 23.02.18 в 11:41
Пристанището на Солун

Гърция приватизира 67% от пристанището на Солун

Гръцките депутати одобриха късно в четвъртък продажбата на 67-процентов дял от компанията, менажираща пристанище Солун, предаде БТА. Сделката е на стойност 232 милиона евро. Парламентът ратифицира договора за концесия до 2051 г., подписан през декември с консорциума „Саут юръп гейтуей Тесалоники“ (South Europe Gateway Thessaloniki)...

публикувано на 23.02.18 в 11:05
Клаус Реглинг

Клаус Реглинг: Започна техническата работа за това, дали е необходимо облекчаване на гръцкия дълг

Започна техническата работа, за да се определи дали ще се изисква ново облекчаване на дълга на Гърция след очакваното приключване на третата спасителна програма за страната по-късно тази година, обяви в петък ръководителят на Европейския механизъм за стабилност (ESM) Клаус Реглинг , съобщава агенция Ройтерс. Реглинг подчерта, че изискване..

публикувано на 23.02.18 в 11:03

Външната търговия подкрепи растежа на германската икономика в края на 2017 година

Икономиката на Германия нарасна в края на 2017-а година с 0,6% на тримесечна база благодарение на добър ръст на износа, като в рамките на цялата изминала година отбеляза най-солиден растеж от шест години насам, разширявайки се с 2,2%, показват неревизирани окончателни данни на официалната федерална статистика Destatis. Брутният вътрешен..

публикувано на 23.02.18 в 10:16
Петьо Иванов

БЕХ подготвя нова емисия от облигации за 500 милиона евро

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов съобщи, че се подготвя нова емисия облигации за 500 милиона евро, с които да бъде покрит стар дълг на Холдинга. БЕХ има облигация, която ноември месец трябва да изплати. Намеренията на холдинга са да бъде рефинансирана през нова такава облигация. Всички мерки, взети в миналото, дават..

публикувано на 22.02.18 в 19:45

ЧЕЗ е одобрил "Инерком България" за купувач на бизнеса на компанията в България

Чешката компания ЧЕЗ окончателно напуска българския енергиен пазар.  Надзорният съвет на ЧЕЗ е одобрил "Инерком България" за купувач на бизнеса на компанията в България. Това става ясно от съобщение на сайта на чешката компания.  Подписването на договора ще стане до дни. От компанията не обявяват цената на сделката, но посочват, че тя им носи..

обновено на 22.02.18 в 19:12
Марио Драги

Единствено шефът на ЕЦБ усети по своя джоб все още илюзорната цел на банката за инфлация от 2 на сто

Европейската централна банка, която продължава да се бори за постигане на важната си цел за инфлация от малко под 2%, все пак успя да постигне през миналата година тази важна задача поне по отношение на заплатата на нейния президент Марио Драги, показва годишният доклад на ЕЦБ, цитиран от агенция Франс прес. Заплатата на Марио Драги се е..

публикувано на 22.02.18 в 18:12