Изненадващо забавяне на бизнес активността в Китай през август

Китайската бизнес активност се забави изненадващо през август, което е сигнал, че нарастващите разходи по заемите и рестриктивната политика на властите в Пекин по отношение на пазара на недвижими имоти вероятно ще има по-силен негативен ефект върху втората по сила световна икономика, от колкото се очакваше, показват данни на Националното статистическо бюро.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през август с едва 6,0% на годишна база при очаквания за нарастване с 6,6% и след повишение с 6,4% месец по-рано, отбелязвайки по-този начин най-слабо подобрение от девет месеца насам (от края на 2016-а година). От началото на годината растежът на китайското производство се забави до 6,7% при осреднена прогноза на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 6,8%, отчетено през първите седем месец.

Продажбите на дребно, подобно на индустриалното производство, също отчитат забавяне на темпото на растеж през август до 10,1% от 10,4% през юли при очаквания за повишение с 10,5%, докато търговията на дребно от началото на годината се увеличи с 10,4%, съвпадайки с очакванията и след аналогичен растеж, отчетен през периода януари – юли.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции през първите осем месеца на годината отбелязаха най-слаб растеж от 18 години насам, повишавайки се с едва 7,8% при очаквания за нарастване с 8,2%  и след тяхно повишение с 8,3% през периода януари – юли. Трябва да се има предвид, че дълготрайните бизнес инвестиции представляват един от ключовите двигатели за китайския икономически растеж, като тяхното повишаване от началото на годината е най-слабото от края на 1999-а година насам.

Растежът на инвестициите в частния сектор се забави рязко до 6,4% от 6,9% през първите осем месеца на годината, като именно те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. Инвестициите в сектора на недвижимите имоти през първите осем месец на годината запазват относително слабото темпо на растеж от 7,9%, отчетено през периода януари - юли, тъй като китайските власти продължават политиката на охлаждане на прегряващия жилищен пазар, подсилвайки очакванията за негово по-нататъшно забавяне през втората половина на 2017 година.

Всички днешни данни са по-слаби от прогнозите и предполагат, че вътрешното китайско търсене (потребление) може и да не бъде толкова добро, колкото предполагаха предишни икономически индикатори. Въпреки че официални власти в Пекин обвиняват за това лошото време в края на лятото, редица икономисти и анализатори продължават да очакват забавяне на китайския икономически растеж през втората половина на годината, след като през първите шест месец БВП нарасна изненадващо силно с 6,9% – над целта на управляващите за икономически растеж от 6,5% през цялата настояща година.

Още от категорията

КЕВР реши, че цената на парното няма да бъде увеличавана до края на годината

Цената на парното няма да бъде увеличавана до края на годината, стана ясно след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На закрито заседание на 29 септември КЕВР ще реши окончателно дали по-ниската цена на природния газ ще влезе в сила от 1 октомври. В началото на септември "Булгаргаз“ внесе предложение в комисията –..

публикувано на 25.09.17 в 18:14
Марио Драги

Марио Драги от ЕЦБ потвърди, че по-скъпото евро е източник на несигурност по отношение на инфлационните перспективи

Президентът на ЕЦБ посочи, че банката е все по-уверена, че инфлацията в еврозоната ще се върне към целевото ниво от малко под 2 на сто, допълвайки че за това е нужно търпение, но в същото време той отново отбеляза, че неотдавнашната волатилност на валутните пазари и поскъпването на еврото представлява източник на несигурност, който изисква да..

публикувано на 25.09.17 в 17:26

Руски компании проявяват интерес към модернизацията на нашия енергиен сектор

Голяма руска компания е изразила желание за по-тясно сътрудничество при реконструкция на енергийни обекти в ТЕЦ-овете "Марица изток" 2, "Бобов дол", "София", както и на ВЕЦ-овете "Китница", "Ардино", "Бял извор". Тя има и готовност и занапред да участва в модернизацията на оборудването за АЕЦ "Козлодуй". България и Русия задълбочават сътрудничеството..

публикувано на 25.09.17 в 16:45

65 години "Мини Марица изток"

Директорът на "Мини Марица изток“ инженер Андон Андонов ще настоява за промяна в Закона за обществените поръчки. Това той ще направи по време на изнесеното заседание на парламентарната комисия по енергетика през октомври в дружеството. Тази година то навършва 65 години. В него има дефицит на нова и качествена техника. Средства за ремонтна и..

публикувано на 25.09.17 в 16:35

Меморандум за сътрудничество между ВМЗ Сопот и сръбско дружество

Вазовските машиностроителни заводи в Сопот ще си сътрудничат със сръбското предприятие за барути "Милан Благоевич".  Подписаният днес меморандум предвижда съвместни разработки и излизане на трети пазари.  ВМЗ ще получава продукцията на сръбското предприятие на по-ниска цена.  

публикувано на 25.09.17 в 16:34
Уилям Дъдли

Уилям Дъдли: Фед ще продължава да настоява за увеличаване на лихвените проценти

Президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Уилям Дъдли заяви в понеделник, че централната банка на САЩ ще продължава да настоява за увеличаване на лихвените проценти, тъй като икономиката на страната продължава да расте. Очаквам инфлацията да се повиши и да се стабилизира около средносрочното целево ниво на Фед от 2 на сто , отбеляза Дъдли в..

публикувано на 25.09.17 в 16:28

НАП Велико Търново продължава ревизиите за касови наличности и скрито разпределение на печалби

Данъчните власти във Велико Търново правят ревизии на 73 фирми за скрито разпределение на печалби сред акционерите. От приходната агенция посочват, че се увеличават случаите на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни трябва да са налични.  Данъчните проверки показват, че в масовия случай разминаването в касовите наличности на..

публикувано на 25.09.17 в 16:08