Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли президентското вето върху промените в Закона за околната среда

| обновено на 14.09.17 в 12:20
Снимка: БГНЕС


Народното събрание отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за опазване на околната среда, приети на 27 юли. Народните представители гласуваха повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за околната среда със 138 гласа "за", 78 гласа "против" и два гласа "въздържал се".


Един от мотивите на държавния глава беше, че държавата трябва да създава регулации не само за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. 


От ГЕРБ подчертаха, че уважават ветото на президента и са разгледали мотивите му внимателно. Според тях премахването на втората инстанция е съобразено с Конституцията, като цитираха член, който дава право на Народното събрание да намали броя на инстанциите за обжалване в случаи, свързани с национален суверенитет и стратегически важни проекти. 

От ГЕРБ наблегнаха и на факта, че обжалванията идват от неправителствения сектор, който се е превърнал в "зелена мафия". Последният аргумент се чу и от Обединените патриоти. 

От опозиционната ДПС посочиха, че ще подкрепят управляващите, за да се прекрати практиката външни сили да слагат прът в развитието на страната. 

От БСП посочиха, че отхвърлянето на ветото е ограничаване на достъпа до правосъдие и прът в съдебната реформа. Корнелия Нинова предупреди, че казусът ще отиде в Конституционния съд: 
Колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим законосъобразността. Стъпка по стъпка рушим държавността.

Законодателството, което приемаме, не противоречи на Конституцията. Нямаме абсолютно никакви проблеми, отговори Цветан Цветанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна