Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоба от 1000 лева и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента

| обновено на 14.09.17 в 15:31
Снимка: БГНЕС

Шофьорите, които карат в аварийната лента на автомагистрала, ще бъдат глобявани с 1000 лева и наказвани с отнемане за 3 месеца на книжката им. Това предвиждат приетите от депутатите промени в Закона за движение по пътищата.

Промените са окончателни. Досега шофирането в аварийната лента се наказваше по текст за неправилно движение по пътното платно, глобата беше между 20 и 100 лева. Последните задръствания на магистралите обаче доведоха до злоупотреби при сериозни инциденти и ситуации, в които лентата не можеше да се ползва от линейка или пожарна. Това накара депутатите да приемат тези промени. Предложението беше на БСП. Драгомир Стойнев от БСП обясни:

Само преди около 2 месеца имаше и смъртен случай на човек, който е около автомобила си, сменяйки гумата си, който бе прегазен. На тези тарикати трябва да кажем "Стоп".

Окончателно – друга промяна въвежда нуждата от завършен 10-и клас за вземането на книжка. Новите правила обаче важат за онези, които са завършили 10-и клас по новия Закон за образованието, обясниха от ГЕРБ.

Халил Летифов изрази опасение, че: С това решение в момента ние ще изпратим няколко десетки хиляди неправоспособни водача на пътя, които ще бъдат "камикадзета".

Милена Дамянова от ГЕРБ обясни: Новите правила важат само за тези млади хора, които ще получат основно образование по новия закон и целта ни е те да останат по-дълго в образователната система. 

Гласувана беше и друга промяна - ще има глоба за шофиране след употреба на наркотици, дори ако дрогата е била приети в предишни дни, а не непосредствено преди или след качването в автомобила. Пияните или дрогирани шофьори ще бъдат длъжни да плащат тестовете си за проверка. Ако не бъдат платени, нарушителят няма да получи и шофьорската си книжка.

Депутатите разрешиха на „паяка“ да вдига кола със скоба и след работното време в съответната платена зона да паркиране.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна