Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка запази основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%

Банката обаче сигнализира, че лихвата може да бъде повишена до няколко месеца

Английска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка остави основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%, но в същото време сигнализира, че може да повиши лихвените проценти в рамките на следващите месеци, за да ограничи ускоряващата се инфлация, което е нов знак, че ерата на едно цяло десетилетие на прекалено разхлабена парична и лихвена политика се приближава към своя край.

Английската централна банка остави основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%, като днешното решение беше взето със 7 на 2 гласа. Отново само двама от централните банкери - Йън Маккафърти и Майкъл Саундърс гласуваха за незабавно вдигане на лихвите ставки с четвърт процент до 0,5%.

Британските централни банкери също така се съгласиха единодушно да оставят в сила програмата за покупки на правителствени облигации (т.нар. "количествени улеснения"), докато тя достигне размер от 435 млрд. паунда, като ще продължава да действа и по-малката програма за покупки на корпоративни облигации (в размер на 10 млрд. паунда), която по план трябва да остане в сила до края на настоящата година.

Мнозинството членове на АЦБ обаче вярват, че в скоро време ще се наложи повишаване на лихвените ставки, за да може да се ограничи по-нататъшно ускоряване на инфлацията и завръщането ѝ към целевото ниво от 2 на сто.

Подобен ход, който да отбележи първото увеличаване на основната британска лихва от почти десетилетия насам, е вероятно да бъде факт "през следващите месеци", ако икономическото представяне е в общи линии в съответствие с очакванията на централните банкери, показва стенограмата от днешното заседание на банката.

Ако икономиката продължава да се развива според очакванията, тогава паричната политика може да се наложи да бъде затегната с малко по-силно темпо през прогнозния периода в сравнение с настоящите пазарни очаквания, предполагат членовете на АЦБ.

Протоколите от последното заседание също така показват, че някои от участници са посочили, че евентуално оттегляне на част от стимулиращи мерки, предприети през август миналата година (след референдума в подкрепа за Брекзит), би помогнало за смекчаване на високата инфлация, като същевременно паричната политика продължава да бъде силно подкрепяща.

Британската лира поскъпна рязко след сигналите от АЦБ, че може би е необходимо по-скорошно и при това по-агресивно повишаване на лихвените ставки. Паундът вече нараства в рамките на деня с 0,95% към нов едногодишен връх от 1,3336 щатски долара, като в същото време еврото се понижава с 0,85% към 7-седмично дъно от 0,8910 паунда.

Рязкото поскъпване на британската валута се отразява негативно на търговията на Лондонската фондова борса, като индексът FTSE100 се понижава с 0,7% след края на днешното заседание на централна банка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени