Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шествия в цялата страна мотористи ще отбележат Деня в памет на загиналите мотоциклетисти

Снимка: БГНЕС

С шествия в цялата страна мотористи ще отбележат Деня в памет на загиналите мотоциклетисти. Инициативата се провежда за втора година и организатор на проявата е Българската мотоциклетна медия. 

Целта е да се повиши нивото на пътната култура в България и да се намали агресията на пътя. 


Инициативата е част от социалната мотокампания "Ние сме хора, а не донори" и е включена в програмата от събития на Министерството на вътрешните работи, с които се отбелязва европейския ден без загинали на пътя - 21-ви септември, споделя организаторът на събитието Аня Будева:
Ще бъдат отбелязано на 16 локации. Събираме се, за да почетем нашите загинали братя и сестри. Ще има заупокойна молитва, минута мълчание. След това молитва за здраве за всички нас, които продължаваме да се борим в тази война по пътищата, мирно и с уважение.

Според статистиката, от началото на годината пътно-транспортните произшествия с участието на мотористи са общо 323 с 23-ма загинали и 250 ранени, а основната причина, според Аня Будева, е липсата на култура на пътя: 
Културата тепърва започва да се заражва. Тепърва хората, които карат мотори, някои от тях разбират значението на думата толерантност и отговорност. Това, че сме се качили на мотори, не ни прави по-специални. Прави ни по-уязвими. Да, но никой не е длъжен нас да ни пази, а трябва ние сами да се пазим, за да могат и другите да ни пазят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна