Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изострено напрежение по периферията на кюрдския регион на Ирак преди кюрдския референдум за независимост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението нараства по периферията на кюрдския регион на Ирак преди кюрдския референдум за независимост на 25 септември, предава „Асошиейтед прес“. В град Туз Курмату, провинция Саладин, където свършва контролът на кюрдите и започва иракският контрол, граждани и военни командири се тревожат, че напрежението може да доведе до сблъсъци. В миналото е имало такива между шиитски полувоенни групи и силите на кюрдските бойци пешмера. Местен кюрдски командир твърди, че шиитските групи са подновили заплахите си:

Откакто референдумът беше обявен от президентството на Иракски Кюрдистан, сме свидетели, че групи, сред които и арабски такива, заплашват, че ако кюрдите проведат референдума, ще атакуват нашите сили. Напълно сме подготвени да реагираме на всякакъв нежелан инцидент, но няма да инициираме нищо. Ще дадем всичко от себе си, за да избегнем войната. 

Шиитите и пешмергите инициираха сътрудничество за сигурност преди година, за да се запази спокойствието, но от време на време се случват бомбардировки или други атаки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна