Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционният фонд внесе сигнал до Цацаров за проверка за корупционни практики по "Южен поток"

Снимка: БГНЕС

Антикорупционният фонд внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на данни за корупционни практики, свързани с проекта "Южен поток". Тъй като проверката се отнася и до руски граждани, от неправителствената организация очакват обвинител номер едно да предаде сигнала на намиращия се в момента у нас генерален прокурор на Руската федерация Юрий Чайка.

Информация от "Ню Йорк Таймс" и неогласени източници на Фонда за среща през 2014 година на руския депутат Александър Бабаков и тогавашния заместник-министър на икономиката Божан Стоянов, повдигаща въпроси и съмнения за корупционни практики. След срещата Стоянов е подал сигнал до ДАНС и сега от Антикорупционния фонд питат какво е показала проверката.

Питат още и как Бабаков и неговият сътрудник Александър Воробьов, които са в забранителния списък на ЕС и на САЩ, са влизали в България, срещали ли са се с лица от високите етажи на властта, както и обсъждали ли са с тях проекта "Южен поток".

Очакванията от проверката формулира адвокат Грета Ганева:

Това са твърденията, които са изложени в източниците, с които ние се снабдихме, които твърдения очакваме да бъдат потвърдени или съответно отхвърлени след извършената проверка от институциите, които сезираме днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени