Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: Има вероятност да се върне лицензът на "Емко", ако бъдат изпълнени изискванията за съхранение на боеприпасите

Депутати от БСП разговаряха с протестиращи работници от "Емко"

| обновено на 20.09.17 в 15:48
Снимка: Наталия Ганчовска

Депутати от БСП разговаряха в Народното събрание с протестиращи работници от военния завод "Емко". Стотици работещи в цеховете на предприятието в Монтана и Трявна се събраха по-рано пред парламента, за да настояват лицензът на завода да бъде възстановен. Търговията със специалните стоки на дружеството е блокирана, а хората се опасяват, че ще загубят работните си места.

От 1 300 човека, заети във военния завод, на жълтите павета пред парламента бяха пристигнали поне половината, от производствените бази в Монтана и в Трявна, с искане за възстановяване на отнетото разрешително за търговия и след като 800 тона продукция за стотици милиони лева стои на пристанището в Бургас.

Ако не бъде върнат лицензът, който е отнет, и след като насилствено бяха вземани договорите от фирма „Кинтекс“, затварят фирмата и ние излизаме на улицата. Това е истината. За един град като Трявна, това е - затваряме града.

Депутатът Атанас Костадинов и народни представители от опозицията въведоха част от протестиращите в парламента.

Следващата седмица изслушване и на министъра, но искаме от вас да разберем истината за това, което се случва в момента.

Собственикът на предприятието Емилиян Гебрев коментира:

Няма да ни докарат до фалит, но ще бъдем принудени тези хора да ги пусна в неплатен отпуск.

Министърът на икономиката Емил Караниколов отново заяви, че има вероятност държавата да върне лиценза на оръжейния завод “Емко“, ако бъдат изпълнени всички изисквания за съхранение на боеприпасите.

Може би трябва работниците да обърнат внимание на собственото си ръководство, че трябва да се предприемат действия за отстраняване на тези нередности и ако те бъдат отстранени и не им се върне лицензът, който е спрян, тогава да идват на протести. Трябва наистина да обърнат внимание, че тези нередности, отстраняването им е с цел превенция и защита както на населението, така и на самите тях, защото те работят там. Ако недай си Боже се случи някакъв инцидент и аз утре изляза или някой от междуведомствения съвет, тъй като ние сме колективен орган, не съм само аз, и ви кажа тези случаи бяха маловажни, затова ние не предприехме действия, мисля, че няма да приемете този отговор.

БСП ще поиска следващата сряда министърът на икономиката Емил Караниколов да бъде изслушан в парламентарната икономическа комисия по казуса с фирма "Емко". 

От думите на министър Караниколов се разбра още, че министерството внася сигнал до прокуратурата за проверка на ВМЗ-Сопот, "Дунарит" и дружество "Кинтекс", за което се иска проверка 10 години назад. 
Репортаж по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна