Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на "Пътна полиция" ком. Бойко Рановски отправи призив за повече внимание по пътищата

Бойко Рановски
Снимка: БГНЕС

В Европейския ден без загинали на пътя и преди трите почивни дни началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски отправи призив за повече внимание по пътищата:

Трафикът ще бъде интензивен, спира се тежкотоварното движение след 16 часа по основни пътни направления и автомагистрали. Когато има масово пътуване няма начин да не се образуват задръствания и тапи, но да бъдем по-търпеливи, призова комисар Рановски.

Той обясни, че законови промени ще трябва да уточнят санкциите при неправилно изпреварване, паркиране на спирка и претоварване на автомобил:

От 30 до 150 лева ще бъде глобата за неправилно изпреварване. По-малката санкция ще бъде за неправилно изпреварване без опасност, а по-голямата, когато се създава опасност - обясни началникът на "Пътната полиция" Бойко Рановски. Той посочи, че затова ще бъдат отнемани и точки:

Това ще го отразим и в наредбата за точките.

Неправилното паркиране в района на спирките също ще бъде прецизирано, обясни той. По искане на областните управители ще бъде уточнена и санкцията за претоварените автомобили:

Дали говорим за претоварване на автомобила или неспазване на знак, който определя допустимата маса на превозното средство, което може да влиза след този знак, тъй като има един парадокс - ако спрем един автомобил, за който нормално разрешената товароносимост е 40 тона, а той е претоварил с един тон, подлежи на санкция три хиляди лева за цялата републиканска пътна мрежа. Ако обаче същият този автомобил с 40 тона влезе в градска част, където има знак, че не е разрешено над десет тона, примерно, да се влиза, то той там нарушава с 30 тона и там глобата му е неспазване на знака - 50 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна