Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистките ни с победа над Турция, продължават напред в еврошампионата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Женският ни национален отбор по волейбол се класира за втората фаза на европейското първенство, което се провежда в Грузия и Азербайджан. Във втората си среща от трета група българките спечелиха драматично с 3:2 гейма, в отделните части 25:17, 10:25, 25:16, 20:25, 20:18 точки, срещу състава на Турция за 2 часа и 17 минути игра.

Най-резултатна за българския успех беше Добриана Рабаджиева с 19 точки, а Елица Василева добави още 17 точки. Еда Ердем се отличи с 15 точки за състава на Турция.

Селекционерът Иван Сеферинов започна със състав: Добриана Рабаджиева, Елица Василева, Емилия Димитрова, Лора Китипова, Страшимира Симеонова, Христина Русева и либерото Мария Филипова.

Туркините поведоха с 8:4 и 10:5 точки в първата част, но България взе аванс 16:15 при второто техническо прекъсване. До края на гейма Турция записа само още две точки и българките закономерно победиха с 25:17 точки. Във втория гейм турският отбор взе аванс от 8:4 и 16:8 точки при двете задължителни прекъсвания и след това не изпусна инициативата, изравнявайки резултата 1:1 гейма при 25:10.В третата част България отново пое инициативата на полето и поведе с 8:6 и 16:10 точки, и спечели 25:16 за 29 минути. Четвъртият гейм ролите отново се размениха и той премина под темпото на туркините - от 16:9 и 21:15, за да доведат срещата до тайбрек, след 25:20 и ново равенство 2:2 гейма. Решаващата пета част започна с превъзходство за българките - аванс от 6:3 точки и изравняване до 7:7 точки. Смяната на полетата дойде при 8:7 в полза на Турция. Стигна се до 11:11 точки. Българките получиха първия си мачбол при 15:14. Туркините отразиха първата точка за спечелване на мача, но се пропукаха при четвъртия опит на България да победи. Крайното 20:18 осигури втори успех за нашия състав.

Воденият от Иван Сеферинов състав е на второ място в класирането, докато Турция и Украйна ще определят помежду си кой ще отпадне в директен сблъсък.

Утре българките ще играят срещу състава на европейския шампион Русия, който е лидер в групата.

Беше фантастичен мач. Успяхме да се подготвим за мача с Турция след победата ни срещу Украйна. Играхме срещу туркините в квалификациите за световно първенство и паднахме с 2:3. Днес взехме реванш. Нашата група е изключително интересна, а отборите са на едно и също ниво. Нашият тим игра наистина добре, заяви Иван Сеферинов след двубоя с Турция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна